Мошеник ЕООД“ от К. Г. Балан е един от най-силните

...
Мошеник ЕООД“ от К. Г. Балан е един от най-силните
Коментари Харесай

Мошеник от класа се подвизава в един от най-силните румънски романи

„ Мошеник ЕООД “ от К. Г. Балан е един от най-силните романи в актуалната румънска литература. По занимателен, само че извънредно бездънен и проницателен метод той поглежда към обществото ни, претърпяло прехода от социализъм към народна власт – времето на нелегално замогване и трупане на благосъстояния. Това е и времето, в което изгрява звездата на един първокачествен шарлатанин, който трансформира Европа в сцена на деяние за номерата си.
Запознайте се с Марчел Зису, естествено образован, интелигентен и комбинативен млад мъж, който търси метод да преуспее в годините на залеза на комунизма и изгрева на демокрацията на Балканите.След като родителите му умират в жестока злополука, на него му се постанова да се оправя самичък с живота. По-късно той отпътува на Запад, където бързо се вписва в ситуацията и намира всевъзможни способи за печелене на пари посредством мошеничества и далавери – мами в казина, продава крадени коли, прави банкови измами. Намира си и двама почтени сътрудници, а мошеническите му удари стават все по-амбициозни…
Написан необикновено четивно, свежо и с възприятие за комизъм, „ Мошеник ЕООД “ е един от най-силните романи в актуалната румънска литература. В сюжета му българският четец може да припознае доста неща и от личното си съществуване.
Изобретателен в концепциите за ужилвания и твърдоглав в реализирането им, Марчел е извънредно приветлив воин, което разколебава читателя в желанието му изрично да осъди постъпките и държанието му. Той е с богата просвета, знания в разнообразни области на науката, интерес към културни монументи и музеи в градовете, в които се подвизава. Не крие и своята обич към книгите.Той презира обществото, в което израства, и това е нещото, което в някаква степен оправдава пред самия него държанието му.Изпечен шарлатанин ли е той, или просто човек, който желае да сбъдне фантазиите си?
С романа си К. Г. Балан печели най-голямата премия за дебют в Румъния и попада измежду специфична литературна селекция във Франция.
Българското издание е на „ Изида “, а преводът - на Христо Боев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР