Моше Хогег е човек с мисия. Той е спечелил милиони

...
Моше Хогег е човек с мисия. Той е спечелил милиони
Коментари Харесай

Футболен клуб бори расизма със съдебни искове срещу феновете

Моше Хогег е човек с задача. Той е спечелил милиони като бизнесмен в софтуерния бранш, а през август 2018-а реши да влага във футбола. Но не в инцидентен клуб, а в " Бейтар " (Йерусалим), прочут с крайните си антиарабски и антимюсюлмански възгледи, както и с расистки настроените си почитатели. Хогег се заема да промени това и резултатът е удивителен.

" Бейтар " е може би най-големият футболен клуб в Израел и има историческа връзка с партията " Ликуд ". Никога не е привличал състезател с арабски корени. Феновете му са от всички елементи на страната, обичайно са от работническата класа. Много от хората по трибуните на стадион " Теди " имат надпис La Familia на фланелките си, който демонстрира, че са част от крайните последователи - ултрасите. Не сядат даже за секунда по време на мач, известни са с лоялността си, само че и с расизма.

 

Част от публиката постоянно скандира  " гибел за арабите ",

а на трибуните има транспаранти " Завинаги чисти ".

 

Това е голям проблем, с който предходните притежатели на клуба по този начин и не се оправят. Моше Хогег пробва. 

" Имам нулева приемливост към расизма. Абсолютно нулева. И реакцията ми против расизма не е пропорционална. Изкрещяваш нещо расистко и ще те осъждам за милион $ ", споделя той.

Той е изцяло незнаен за израелския футбол, преди да купи " Бейтар ". Повечето почитатели го поддържат в опита му да промени културата на клуба, само че има и такива, които са против него. Тук идва опасността със съд. Хора, чието държание е считано за дискриминационно, получават публични писма, които ги упрекват в уронване на репутацията на клуба. Изправени пред евентуални големи компенсации, както и пред високите правосъдни разноски, те отстъпват. 

" Не се опитвам да съсипя безстопанствен живот, не пробвам да съм им татко и майка, не се пробвам да ги възпитавам, това не ми е работа. Но когато правиш нещо такова на стадиона, то се отразява неприятно на цялата аудитория и на нацията, тъй че не мога да го приема ", споделя Хогег. 

Неговият праволинеен метод работи. Имаше единствено два случая с расизъм предишния сезон, а през този към момента няма.

 

Семейства и спонсори, които се отдръпнаха от клуба

поради грозния му имидж, в този момент се връщат.

 

Хогег има вяра, че завеждането на самостоятелни каузи е тактичност, която клубове и федерации като ФИФА и УЕФА би трябвало да подхващат. Промяната се видя през ноември, когато новото попълнение Али Мохамед вкара първия си гол. Той е християнин от Нигер, само че първоначално почитатели стачкуваха поради мюсюлманското му име. Реакцията при гола му е най-хубавият миг за Хогег в клуба: " Това е нещо голямо за " Бейтар " - състезател с името Мохамед на екипа вкарва гол, а цялата аудитория скандира името му. "

Според някои е нереалистично да се мисли, че въздействието на " Ла Фамилия " внезапно е изчезнало и може ултрасите просто краткотрайно да одобряват обстановката. Истинският тест ще е, в случай че клубът подпише с израелец от арабски генезис. Такива има в юношеските тимове на " Бейтар ", само че никой не стига до първия отбор. Моше Хогег не дава гаранции, че това ще стане. Според него ще е расистки акт да притегли арабин единствено поради произхода му. Но другояче не се опасява да го направи: " Не ми пука за религията на играча, за цвета на кожата му. Важно е дали може да помогне на отбора, дали е добър футболист. "

Той споделя, че е предложил контракт на подобен футболист, който обаче е отказал, защото печели повече пари в Европа. Такъв трансфер може да унищожи актуалната естетика в клуба. Спомените от 2013 година още са пресни. Тогава

 

" Бейтар " взима двама чеченски мюсюлмани, а почитателите не са удовлетворени

и даже напущат стадиона след гол на единия от тях.

 

Гал Карпел от организацията за битка с расизма Kick it Out счита, че сходен трансфер може да докара до спор: " Надявам се да стане, само че едно е да ги убедиш да спрат с расистките викания и съм сигурен, че на някои от тях не им харесва. Ако дойде състезател с арабски генезис, това ще е последният тест и се опасявам, че има огромен късмет Хогег да загуби тази борба. Ако я завоюва, ще е нещо голямо. Никой не вярваше, че е допустимо, в този момент имаме вяра, че има късмет. "

Когато ултрасите от " Ла Фамилия " не са съгласни с управлението, стартират с късните известия и телефонни позвънявания, а почитатели стоят пред домовете на шефовете и плашат да ги възпламенят. Предишните притежатели се отхвърлиха поради това. Не е ясно дали ултрасите ще трансформират мисленето си за арабските играчи. Моше Хогег обаче няма желание да прави крачки обратно.

" Печелил съм преди и ще спечелвам отново. Никога няма да се спра да направя нещо, в случай че имам вяра в него. Казах какво мисля за расизма и доста от тях ме схванаха. Някои не, само че все пак знаят, че би трябвало да оставят расизма у дома. Ако го създадат на стадиона, ще се боря с тях колкото мога ", приключва притежателят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР