Морският биолог Дейвид Шийл засне как октоподът Хайди сменя цвета

...
Морският биолог Дейвид Шийл засне как октоподът Хайди сменя цвета
Коментари Харесай

Октоподите вероятно сънуват

Морският биолог Дейвид Шийл снима по какъв начин октоподът Хайди сменя цвета си, до момента в който спи, което насочва, че може да сънува, заяви в. "Дейли мейл ".

Цветът на Хайди се трансформира от ярък на мрачен. Това са същите цветове, които тя употребява като камуфлаж, до момента в който ловува и яде плячката си, когато е будна. Процесът се задейства или от смяна в околната среда, или от опасност.

Хайди живее в аквариум. Дейвид Шийл от Тихоокеанския университет на Аляска не е направил задоволително проучвания, с цел да отбрани теорията си. Той обаче е подготвен да каже какво сънува Хайди.

"По измененията в тялото й може да бъде разказан и сънят й. Тя вижда рак и цветът и стартира да се променя. След това става напълно тъмна. Октоподите вършат по този начин, когато се повдигнат от дъното. Това е камуфлаж, като че ли тя таман се е справила с рак и ще си го изяде - по тази причина не желае никой да види " - изясни Дейвид Шийл.

"Много е извънредно цветът по този начин да се появява и изчезва от мантията й... Обикновено това не се следи, до момента в който животното спи " - сподели той.

Мантията на октопода е специфична част от тялото - ситуирана е зад главата и там са всичките органи. Октоподите имат под кожата хиляди изменящи цвета си кафези - хроматофори. Те се уголемяват и свиват и по този начин изтласкват пигмент на повърхността. Други два типа кафези вземат участие в камуфлажния развой - едните основават цветове на дъгата, а другите разпознават цветовете от околната среда.

Октоподите смайват експертите от епохи - могат да отварят буркани, разпознават лица. Те нямат централна нервна система като хората, а мозъчните им кафези са по цялото им тяло. Това им дава доста добър надзор върху всяка част от тялото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР