Морските плажове са изцяло държавна собственост, а строителството върху тях

...
Морските плажове са изцяло държавна собственост, а строителството върху тях
Коментари Харесай

Застрояването на плажовете противоречи на Конституцията

Морските плажове са напълно държавна благосъстоятелност, а строителството върху тях е противоконституционно. Държавата обаче нарушава главния закон със личните си закони, които на процедура разрешават строителство на плажните линии, а изключение са единствено дюните.

Това декларира най-общо конституционният арбитър Красимир Влахов в отчет, оповестен на уеб страницата lex.bg, който той изнесе при представянето на сборника с определени решения на Федералния Конституционен съд на Германия.

Конституционният арбитър открива по какъв начин законодателството, което би трябвало да пази природата, влиза в несъгласие с Конституцията. Според главния закон крайбрежната плажна линия е изключителна държавна благосъстоятелност и като такава не може както да бъде отчуждавана или застроявана. Логиката на Закона за устройство и застрояване на Черноморското крайбрежие обаче е тъкмо противоположната – откакто той позволява на плажовете да се строи, то единствено тази част от тях, която е останала незастроена, е обект на изключителна държавна благосъстоятелност и то до момента в който не бъде застроена по силата на общ организационен проект на общината.

" Конституционно нетърпимото правно и фактическо състояние във връзка с крайбрежната плажна линия в последна сметка е основано от самата страна, която е задължена от Конституцията за тъкмо противоположното ", декларира Красимир Влахов.

По-долу публикуваме цялостния отчет. Заглавието е на редакцията
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР