Морски пехотинец на активна служба получава пробация и общественополезен труд за щурмуването на Капитолия с 2 членове на отряда

...
ВАШИНГТОН (АП) — Един от тримата морски пехотинци на активна
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Един от тримата морски пехотинци на активна служба, които заедно щурмуваха Капитолия на САЩ, беше осъден в понеделник на пробация и 279 часа затвор общественополезен труд — един час за всеки морски пехотинец, убит или ранен в Гражданската война.

САЩ Окръжният съдия Ана Рейес каза, че не може да проумее защо Додж Хелонен е нарушил клетвата си да защитава конституцията „срещу всички врагове, чуждестранни и местни“ – и е рискувал кариерата си – като се е присъединил към бунта на 6 януари 2021 г., който попречи на Конгреса да удостовери Изборната победа на президента Джо Байдън през 2020 г.

„Наистина ви призовавам да помислите защо се случи това, за да можете да го разгледате и да гарантирате, че никога няма да се повтори“, каза Рейес.

Dodge Hellonen , сега на 24 години, беше първият от тримата морски пехотинци, наказан за участие в обсадата на Капитолия. Рейес също трябва да осъди съобвиняемите Мика Кумър във вторник и Джошуа Абате в сряда.

Тримата морски пехотинци – приятели от едно и също звено – са шофирали заедно от военен пост във Вирджиния до Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари, когато тогавашният президент Доналд Тръмп говори на своя митинг „Спрете кражбата“ близо до Белия дом. Те се присъединиха към тълпата, която нахлу в Капитолия, след като Тръмп призова поддръжниците си да се „бият като ада“.

Преди да наложи присъдата на Хелонен, Рейес описа как морските пехотинци са се сражавали и умирали в някои от най-ожесточените битки в американската история. Тя посочи броя на жертвите от някои от най-кръвопролитните войни.

Прокурорите препоръчаха кратки срокове на лишаване от свобода — 30 дни за Кумер и 21 дни за Хелонен и Абате — заедно с 60 часа общественополезен труд.

Прокурор пише в съдебна документация, че тяхната военна служба, макар и похвална, прави поведението им „още по-тревожно“. Marine не натежава в полза на по-лека присъда. Но в крайна сметка тя реши да го спести от затвора, като го осъди на четири години пробация.

Рейес каза, че „имаше голяма тежест“ да научи, че Хелонен поддържа положително отношение и звездна работна етика когато той беше ефективно понижен след атаката на 6 януари. Той премина от работа като анализатор на сигнали към работа, която малцина морски пехотинци желаят, инвентаризация на военно оборудване.

„Единственият човек, който може да ти даде втори шанс, си самият ти“, каза му тя.

„Поемам пълна отговорност за действията си и ще нося това със себе си до края на живота си“, каза Хелонен на съдията.

Хелонен, Кумер и Абате се признаха за виновни по-рано тази година за парадиране, демонстриране или пикетиране в сграда на Капитолия, престъпление, което се наказва с максимум шест месеца зад решетките. Стотици бунтовници на Капитолия се признаха за виновни по същото обвинение, което е подобно на нарушаване на границата.

Хелонен носеше жълто знаме „Не ме тъпчете“, когато влязоха в Капитолия през врата, през която другите бунтовници бяха пробили около седем минути по-рано.

След като се разхождаха до Ротондата, те поставиха червена шапка „Да направим Америка отново велика“ върху статута и я снимаха. Те останаха в Капитолия близо час, присъединявайки се към други бунтовници в скандирането „Спрете кражбата!“ и „Още четири години!“

Нито един от тях не е обвинен в участие в каквото и да е насилие или разрушение на 6 януари. Но прокурорите казаха, че никой от тях не е изразил искрено разкаяние за престъпленията си.

< p>Кумер се похвали в социалните медии, че участва в „историята“, призова за „ново начало“ и каза, че „чака бугалу“, жаргонен термин за втора гражданска война в САЩ.

Изявлението на Кумер, че той „се надява на втора гражданска война, която да свали това, което той смяташе за „корумпирано“ правителство, беше дълбоко зловещо, като се има предвид, че неговото военно обучение и достъп до военни оръжия биха го направили особено ефективен участник в такава война срещу правителството“, пише прокурорът.

Повече от 600 души са осъдени за федерални престъпления, свързани с бунтовете в Капитолия. Над 100 от тях са служили в американската армия. според преглед на съдебните регистри на Асошиейтед прес. Само малцина бяха активни военни или служители на правоприлагащите органи на 6 януари.

На 18 януари 2023 г. служители на правоприлагащите органи арестуваха Кумър във военна служба в Оушънсайд, Калифорния; Abate в дома му във Форт Мийд, Мериленд; и Хелонен в резиденцията му в Джаксънвил, Северна Каролина.

Към петък и тримата морски пехотинци все още са били на активна служба, според морската пехота. Но и тримата могат да бъдат отделени от Корпуса на морската пехота „при по-малко от почтени условия“, казаха прокурорите.

Хелонен е получил документи за раздяла през юли, докато Кумър е очаквал решение миналия петък за евентуалното си раздяла, според прокурорите . Те казаха, че Абате все още е зачислен в морската пехота към 1 септември.

„При други обстоятелства тази служба би била невероятно похвална“, каза на съдията прокурор Мадисън Мума. „В най-добрия случай изобщо не трябва да се приписва.“

Хелонен, роден в Мичиган, беше разположен във военната база в Куонтико, Вирджиния, на 6 януари. Той работеше в информацията на морската пехота Оперативен център като анализатор на сигнално разузнаване и е повишен в чин сержант през август 2021 г., каза неговият адвокат Халери Костело.

Хелонен се премести в Кемп Лежен в Северна Каролина през февруари 2022 г. и чакаше да бъде разгърнат когато е арестуван, според Костело. Хелонен знае, че не е трябвало да влиза в Капитолия на 6 януари, пише Костело в бележка за присъдата.

_____

Репортерът на Associated Press Лолита Балдор допринесе от Вашингтон.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР