Морски дневник Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Морски дневник Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Фестивалът "Варненско лято 2017" - от барока до джаза

Морски дневник
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 15:04, 19 юни 17, 135 0
© Дневник

В шест модула е проведена програмата на тазгодишното издание на Международния музикален фестивал " Варненско лято ". В главната стратегия, както постоянно са включени осъществявания на симфонична и камерна музика. Останалите паралелни стратегии на фестевала са озаглавени " Международна лятна академия ", " Музикална лаборатория " Варненско лято " ", " На границата с класиката ", " Опера в Летния спектакъл " и " Старинна и барокова музика ".

В концертните зали във Варна ще звучи музика от последните седем века. Наложил се през годините като един от най-престижните конгреси на българската музика, фестивалът ще включи министър председатели на произведения от Емил Табаков, Анатолий Вапиров и други български композитори. Сред гостуващите реализатори ще бъдат водещи музиканти от близо 20 страни.

Oсновната стратегия

включва 13 впечатляващи събития в интервала от 25 юни до 7 юли. Началото на фестивала ще бъде обещано симфоничните стратегии са на три водещи български оркестъра - Варненската, Русенската и Софийската филхармонии, със специфичното присъединяване на Камерна филхармония Веберн от Виена. Фестивала откриват домакините от Варненската филхармония с диригент Емил Табаков и солисти Минчо Минчев, Евгени Божанов и Янг Чанг Чо.

Тройният концерт на Бетовен, дружно с Рапсодия Вардар на Владигеров и Пет български танца на Табаков са измежду акцентите на фестивалната стратегия. Останалите са Брамсова стратегия на Софийската филхармония със солисти Светлин Русев и Ксавие Филипс и посетител - младия цигулков виртуоз Емануел Текнаворян с Камерна филхармония Веберн.

Русенската филхармония с диригент Георги Димитров ще означи 70-годишнината на Анатолий Вапиров с негова авторска музика.

" Софийски солисти " с диригент Пламен Джуров и солист Георги Черкин идват с стратегия от творби на Шуберт и Чайковски. а Ансамбъл " Симфониета " - Варна ще излезе на сцената дружно с изявени варненски хорове и солисти.

Камерните концерти

в Градската художествена изложба са взаимни планове на едни от най-популярните в Европа български реализатори и техни сътрудници от чужбина: Людмил Ангелов ще свири с Лана Тротовшек, а Светлин Русев - с Ксавие Филипс и Елена Розанова. Първото си посещение в България ще направи и Струнен квартет " Артис " от Виена.

Международната лятна академия

е от 1 до 14 юли включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по оперно пеене с Емил Иванов. В седмицата от 8 до 14 юли концертният плакат предлага рецитали на изявени актьори: Лия Петрова - цигулка, Гарет Любе - виола, Марчело Низинман - бандонеон, Квартет " Ет Арсис ", както и рецитал на лауреати на тазгодишния конкурс " Панчо Владигеров ".

Модулът

" Музикална лаборатория Варненско лято "

от 16 до 26 юли показва шест концерта на музиканти, които живеят и работят в чужбина, само че са почнали пътя си от Варна и от Варненското музикално учебно заведение. Специално за фестивала свои планове са подготвили Иво Станков с Младежкия оркестър и хор на Уитгифт Скул Лондон, Алисия Рафаелян и Кристиан Рьолингер, Атанас Кръстев и Квартет " Добри Христов " с плана " Шубертиада ", Концертно дуо Росен Идеалов и Георгита Бояджиева, а операта " Орфей и Евридика " на Глук е взаимен план на музиканти от Варна и Кипър. Акцент в този модул е извънредно сполучливият план " Прелюдии " на Веско Станев. Ефектен е завършекът на този модул - концертът на Филхармония " Пионер " в Летния спектакъл с присъединяване на Варненския флотски оркестър, с осъществяването на грандиозната интродукция " 1812 " от Чайковски.

" Опера в Летния спектакъл "

от 29 юни до 9 август включва премиерни спектакли на опера, мюзикъл и балет от програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Със особено внимание към младежката публика е мюзикълът " Тримата мускетари " от М. Дунаевски на 29 юни. В балета " Дон Кихот " на 14 юли, режисура на Сергей Бобров, ще танцуват лауреатите на последния Международен балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Дмитрий Дячков. Оперните премиерни спектакли са " Лучия ди Ламермур " от Доницети на 4 юли, " Атила " от Верди на 7 юли и " Манон Леско " от Пучини на 9 август. " Лучия ди Ламермур " ще дирижира Николета Конти от Болоня. Сред гостуващите гласове са италианската белкантова певица Валерия Сепе в ролята на Манон и солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали в ролята на Де Грийо. На 2 август на съществена сцена във Варненската опера ще забележим и балета " Зле опазеното момиче " от Хертел.

Модулът

" На границата с класиката "

от 10 до 12 август разтваря класическите рамки на фестивала към териториите на джаз, поп и етно музиката. Три концерта в Археологическия музей ще изкушат феновете на кросоувъра - планът " Time after time " с Мира Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху типичен и български тематики, и хор " Космическите гласове " с диригент Ваня Монева.

Финалът на фестивала ще бъде подложен със

" Старинна и барокова музика "

от 17 до 21 септември. Тази година във " Варненско лято " се завръщат с нови планове едни от най-аплодираните барокови ансамбли, гостували на фестивала - Ансамбъл " Маркиз " от Унгария с програмата " Нюанси на любовта в старинната музика ", Зефира Вълова и Алексей Илисавский ще показват " Хендел в Лондон ", а Бароков отбор " Льо тандр амур " от Испания ще покаже нова театрална реализация на комичната опера " Слугинята стопанка " от Перголези.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР