Морски археолози са открили истински съкровища на мястото на древно

...
Морски археолози са открили истински съкровища на мястото на древно
Коментари Харесай

Водолази откриха съкровище със символ на Христос в Израел

Морски археолози са разкрили същински съкровища на мястото на антично корабокрушение покрай град Кесария, Израел. От дъното са извадени няколко скъпи артефакта, както и стотици сребърни монети.

Според The Jerusalem Post става дума даже не за едно, а за две корабокрушения, отделени едно от друго във времето на повече от 1000 години. Изненадата за учените била, че и двата кораба са потънали в пристанището, макар че пристанището се счита за най-безопасното място за кораба.

Изследването е извършено от подводна археологическа задача под патронажа на Управление по антиките в Израел (IAA). Двата антични потънали кораба били открити единствено на няколко метра от брега на Кесария. Археолозите авансово ги датират към III и XIV век от н.е. И двата кораба, с разлика от хиляда години, са претърпели поражение на едно и също място.

Водолазите са разкрили същински съкровища, които включват стотици сребърни монети, драгоценен камък с издълбана на повърхността му лира, бронзови камбани и тежък златен пръстен със знак, датиращ през цялото време на християнството.

„ Тези кораби евентуално са били закотвени в пристанището и са потънали по време на стихия “, допускат Джейкъб Шарвит и Дрор Планер от отдела за морска археология на IAA.

Като цяло водолазите са разкрили доста разнообразни корабни детайли на морското дъно, в това число счупена железна котва и бронзови пирони. Що се отнася до съкровищата, археолозите са извадили към 560 монети от мамелюкския интервал от кораба, потопен през XIV век.
Археолози разкрили митичния храм на Мелкарт
Изследователи от Университета в Севиля, допустимо, са съумели да локализират дълго търсените руини на храма на финикийския господ Мелкарт, к...
Прочети повече
На по-стария транспортен съд са открити бронзови и сребърни монети, както и някои персонални движимости, които евентуално са принадлежали на неговите пасажери. Открити са да вземем за пример дребни фигури на орел и танцьорка в комична маска, извадени са и глинени съдове.

Разбира се, максимален интерес провокирал златният пръстен. Той е солиден и направен във формата на октагон. Пръстенът е декориран със зелен драгоценен камък с гравиран облик на млад пастир, облечен в туника. Гемата е украсена с надпис „ Добрият овчар “. Експертите показват, че това е един от първите изрази, отнасящи се до Исус, който се среща доста пъти в разнообразни евангелия.



Снимка: DAFNA GAZIT/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР