Морската сол по света е замърсена с полиетиленовите частици. Това

...
Морската сол по света е замърсена с полиетиленовите частици. Това
Коментари Харесай

Пластмасата е навсякъде! Дори в солта, която ядем

Морската сол по света е нечиста с полиетиленовите частици. Това изобретение е следващото доказателство за мащаба на замърсяването с пластмасови боклуци в света, както и за въздействието му върху нашата храна, написа вестник Guardian.

Микроскопичните пластмасови частици, намиращи се в околната среда, са толкоз доста, че попадат даже в нещата, които ядем.

След като предходната седмица, следствие на английския всекидневник излезе с шокиращата вест, че даже чешмяната вода е наранена от казуса със замърсяването с пластмаса, в този момент едно ново изследване на щатския университет на Ню Йорк във Фредония разкрива, че морската сол, продавана в магазините е нечиста с пластмаса.Изследователите разкрили следи от пластмаса в продуктите, продавани в Китай, Съединени американски щати и цяла Европа.

 Предишни изследвания откриха, че пластмаса има и в рибата, която ядем.

Изследователите считат, че множеството замърсявания идват от микрофибри и пластмаси за еднократна приложимост, като бутилки за вода, които съставляват по-голямата част от размера на пластмасовите боклуци.

До 12,7 милиона тона пластмаса попада в международните океани всяка година, което се равнява на наличието на 1 камион с пластмасови боклуци, изхвърлян всяка минута, сочат данни на Организация на обединените нации.

"Пластмаса е измежду най-широко публикуваните артикули, които хората употребяват в всекидневието си, което води и до нейното огромно разпространяване и в околната среда ", изяснява Шери Мейсън, професор в университета на Ню Йорк, който управлява най-новите изследвания за замърсяването на солта с пластмаса.

Пластмаси биват открити във въздуха, водата, морските храни, които ядем, бирата, която пием, солта, която използваме. Пластмасата е на всички места! ", добавя тя.

Учените са анализирали проби от 12 типа морска сол, в това число 10, които могат да се намерят в комерсиалната мрежа в Съединени американски щати.

Резултатите посочили, че в случай че човек употребява целесъобразното на ден количество сол, той може да погълне до 660 пластмасови частици на година.

За страдание, към момента няма данни за резултата от пластмасата в нашата храна. Важно е обаче да се фокусираме върху потока на пластмаса в обществото ни и да се потърсят други материали, които да я заместят, допълват експертите.

"Всеки един от нас е изложен до известна степен на въздействието на пластмасовите боклуци във всеки един миг от живота си — от утробата, чак до гибелта ", пишат откриватели от Училището по публично здраве Johnson Hopkins и Университета на Аризона в свое проучване през 2013 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР