Морган Фрийман отново доказа божествената намеса в своята величествена и

...
Морган Фрийман отново доказа божествената намеса в своята величествена и
Коментари Харесай

Морган Фрийман – Богопомазаният

Морган Фрийман още веднъж потвърди божествената интервенция в своята величествена и извънредно сполучлива кариера. След като изигра Всевишния два пъти – във “Всемогъщият Брус ” и “Всемогъщият Еван ” – и описа историята на Твореца в документална поредност, той се измъкна изсъхнал от блатото на обвиняванията в полов тормоз, документирани напролет в репортаж на CNN. От National Geographic, които работят постоянно с артиста, оповестиха, че са създали вътрешно следствие, откакто осем дами упрекнаха звездата в непочтено държание и заключението им е, че всичко е ОК.

Сега от компанията ще продължат да снимат третия сезон на “Историята на Бог ” с Морган Фрийман като повествовател.

Така носителят на “Оскар ” избегна ориста на Кевин Спейси и други свои сътрудници, които бяха пометени от вълната на акцията #MeToo. Засега. Фрийман се извини на всички, които е засегнал или тормозил с несъответстващ опит за комизъм или несръчен коментар, само че изрично отхвърли всички обвинявания в същински полов тормоз. От National Geographic застават зад него и на процедура избавят кариерата му. А тя е една от най-впечатляващите в Холивуд.

На 81 години Морган Фрийман към момента е една от най-продуктивните и уважавани супервезди в шоубизнеса. Той е играл и продължава да играе функции на авторитетни водачи – президенти, генерали, вождове… Но най-иконични и поп-културно разпознаваеми си остават изявите му в облика на Бог.

В професионален проект Фрийман разделя времето си сред измислените персонажи в холивудските филми и документалното кино. Той постоянно взе участие единствено със своя всесилен и блестящо различим глас зад кадър на разнородни планове – от анимации до исторически поредици. Но даже това е задоволително за повдигане на равнището на всяка продукция, в която Фрийман взе участие. Неговата история е достоверен образец за постигането на “Американската фантазия ”. Тръгнал от дъното, той се изкачва на върха и се задържа там…

Фрийман се ражда през лятото на 1937-а година в Мемфис в фамилията на Морган Патърфийлд Фрийман – бръснар, умрял през 1961-а година от цироза на черния дроб и Майми Една, която тогава работи като чистачка. Семейството постоянно се мести по време на детството му, първо в Грийнуд, Мисисипи, Гери, Индиана и най-после в Чикаго, Илинойс. Актьорският си дебют той прави още на 8 години, играейки основна роля в учебно зрелище.

През 1955-а година изоставя образованието си в “Джаксън Стейт Юнивърсити ”, и става монтьор във Военновъздушните сили на Съединени американски щати. В началото на 60-те години Фрийман се мести да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в “Лос Анджелис Комюнити Колидж ”. По-късно живее в Ню Йорк и работи като танцьор. Прави театралният си дебют през 1967-а година в пиесата The Niggerlovers, където си партнира с Вивика Линдфорс. Произведение с сходно заглавие е невероятно в политическия правилния климат на Западния свят през днешния ден.

По-късно Морган взе участие в мюзикъла “Хелоу, Доли ” през 1967-а година, дружно с Пърл Бейли и Къб Калоуей, В началото на 80-те години Фрийман стартира да взе участие в по-големи филми, само че във второстепенни функции. Големият пробив идва с облика на водача Хок във кино лентата “Да возиш мис Дейзи ” и на сержант Ролинс във кино лентата “Слава ” през 1989-а година.

През 1994-а година Морган Фрийман се затвърждава като звезда и артист от международна класа с ролята на Ред в драмата “Изкуплението Шоушенк ”. През 90-те той прави шлагер след шлагер – “Робин Худ: Принцът на разбойниците ” (1991), “Седем ” (1995), “Смъртоносно въздействие ” (1998), в който играе президента на Съединени американски щати, и в екранизациите по романите на Джеймс Патерсън – “Завръщането на паяка ” (1997) и продължението от 2001-а – “Целуни девойките ”, където се въплъщава в ролята на сътрудник Алекс Крос.

След три номинации за “Оскар ” (1987, 1989 и 1994) през 2005-а година печели премията на Академията за поддържаща роля в драмата на Клинт Истуд “Момиче за милиони ”.

Морган Фрийман си остава един от най-класните артисти и разказвачи, а гласът му е станал синоним на престиж и чувство за премеждие.

Дойде да краде в София с Антонио Бандерас


Преди една декада огромният Морган Фрийман за първи път дойде в България за фотосите на обирджийския екшън трилър на Мими Ледър “Кодът ”, в който си партнираше с Антонио Бандерас. Двамата изиграха функциите на майстори крадци, които готвят героичен удар. Филмът беше една от първите по-големи холивудски продукции, осъществени в София, а Фрийман бе център на вниманието по време на фотосите на наша територия траяли повече от месец. Тогава той взе участие в конференция в столицата, на която разгласи, че се готви за ролята на Нелсън Мандела. Няколко години по-късно биографичната драма бе подготвена, а Фрийман получи номинация за “Оскар ”.

За него


Без него нямаше по какъв начин да направя „ Непростимо “


Морган Фрийман е огромен другар и прелестен сътрудник. Той беше първият ми избор за ролята на Нед в “Непростимо ”. Морган сътвори трогателен и запаметяващ се персонаж, с който хората съумяха да се разпознават интелектуално и прочувствено. Без него нямаше по какъв начин да направя “Непростимо ” След години още веднъж го режисирах в “Момиче за милиони ” и съм ужасно удовлетворен, че най-сетне съумя да завоюва “Оскар ”. Напълно справедливо. Морган направи страхотни функции в “Непростимо ” и “Момиче за милиони ” и ще се веселя професионалните ни пътища още веднъж да се засекат.

Клинт Истууд, режисьор, артист и продуцент


И той стана цел в „ лова на вещици “


Морган Фрийман обича да играе Бог, само че в света на акцията #MeToo се оказа преследван виновник. И за него излезе огромен материал, в който е упрекнат в полов тормоз от сума ти дами. Вече не знам на кого да имам вяра. Той отхвърля. Беше някак предвидимо, че икона като него ще стане цел в “лова на вещици ”, проведен от нападателните и радикални феминистки. Тези дами не вършат услуга на същинските жертви на полов тормоз като смесват понятията и слагат знак за тъждество сред изнасилването, нескопосания опит за флирт и елементарния комплимент, насочен от вежливост. Вече никой не им има вяра. Те просто прекалиха и Фрийман знае това.

Хауърд Стърн, радиоводещ и създател


Той е като библия на актьорската игра


Когато с необикновено надарения в креативно отношение режисьор Франк Дарабонт снимахме затворническата драма по Стивън Кинг “Изкуплението Шоушенк ” в средата на 90-те години, аз бях млад артист, който искаше да попие цялото познание за занаята. Желаех да попивам всичко, да надградя това, което бях научил. Бях заплашителен късметлия да си партнирам с исполин като Морган Фрийман. Той е като библия на актьорската игра. Ролята му на Ред в “Изкуплението на Шоушенк ” е историческа. Мисля си, че заслужаваше да получи “Оскар ”.

Тим Робинс, артист и режисьор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР