Морето поскъпва. Средно около 2400 лева ще струва седмична ваканция

...
Морето поскъпва. Средно около 2400 лева ще струва седмична ваканция
Коментари Харесай

Морето поскъпва почти двойно: Ето колко ще броим за седмица почивка

Морето нараства. Средно към 2400 лв. ще коства седмична почивка на Българското Черноморие за 4-членно семейство, съобщи пред вестник " Телеграф " шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Това е с 41 на 100 повече по отношение на миналата година, когато междинната цена за отмора у нас е била към 1700 лв.. Причината за скока са по-скъпият ток и нарастването с над 50 на 100 на разноските за заплати на личен състав, разяснява Драганов.

Тази година се чака цената на двойна стая по морето в ниския сезон да е към 140-160 лв. с включена храна и нощувка. В междинния сезон ще се вдигне до 230-240 лв., а във високия сезон ще стигне 340-360 лв., почти колкото е сега минималната пенсия. Цените евентуално ще са по-високи в хотелите, които са цялостни, а там, където има доста свободни стаи, да са по-ниски.

В квартирите по морето в по-евтините курорти цената на стая се покачва от 40 на 60 лева на нощувка. Инсталиране на каравана на първа линия на морето в известните курорти коства 2500 лева на сезон. При отдаването ѝ чартърен цената става хотелска. В планините се оферират стаи в хижи за 15 лв., а тези с по-висока категория са по 30 лв.. В хотелите в планинските курорти нощувката през летния сезон коства към 60 лв..

Заради покачването на цените на горивата и на хотелските услуги се чака българите да изберат къси пътувания за малко време.

Драганов предвижда, че тази година броят на туристите у нас ще стигне 9 млн., което е със 7 млн. повече по отношение на предходната година. Все още обаче не сме стигнали равнищата от преди пандемията, когато потокът от гости стигна общо 12,5 млн. души.

С рухването на Коронавирус ограниченията се вижда и оживление на потока от задгранични туристи у нас. Има повишен интерес за нови полети от разнообразни европейски и извъневропейски дестинации към България - като Англия, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи не престават да идват през Истанбул и през Дубай, не сме занулили съветския пазар, показва още Румен Драганов.

Според специалиста контролът върху заетостта в туризма не е задоволително ефикасен. Има доста хора, които се самоосигуряват, заплащат им се ниски заплати, а останалото е % от оборота или под някаква друга форма. Драганов планува, че България ще загуби огромна част от хората, работещи в тази сфера, в случай че до 2025 година междинното възнаграждение не стигне 1400 евро, колкото е в конкурентните ни дестинации.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР