Море от портрети на войници, работници от фронта... През двете

...
Море от портрети на войници, работници от фронта... През двете
Коментари Харесай

В Русия в Безсмъртния полк премина известната украинска баба със знамето на Победата

Море от портрети на бойци, служащи от фронта... През двете пандемични години хората пропуснаха националното шествие. И през днешния ден едно голямо семейство отвори голям фамилен албум. Прочетете репортажа от улиците на страната на нашите районни репортери.

Бащи, майки, братя, сестри, чичовци гледат от цифровизираните фотографии... Чуват се песни от военните години. От този ден изминаха седемдесет и седем години но думите за огъня, който думка в дребната печка, или за Катюша, за копнежа по Родината, като че ли в този момент са написани.

Краснодар. Кой ще носи портрета на Жога?

В рамките на „ Безсмъртен полк “ мина особено „ каре “. Две момчета по краищата разгънаха червен транспарант „ Вечна памет на героите на Русия “. Местни предприемачи за своя сметка отпечатаха 34 портрета на героите от спецоперацията в Украйна.

Има освен кубански момчета. Тук са и Донбаския Владимир Жога, именитият пълководец на Спарта, и десантника Нурмохамед Хаджимохамедов от Дагестан, и заместник-командирът на Черноморския флот Андрей Палий,

- споделя организаторката.

Притеснявала се е, че внезапно няма да има кой да носи портретите им, тъй като всеки идвал със фотоси на свои близки. Но хората пристигнаха до пейката, където лежаха табелите на тротоара в очакване на началото на шествието, и желаеха позволение да се причислят.

Вижте, това е Виктор Максимчук, наш, от Саратовская,— прошепна млада жена на приятеля си.

Майор Максимчук почина на 6 март край Мариупол. Погребан е в село Саратовская, Краснодарски край, под Горячий Ключ. Както се оказа, той беше прочут на тези дами. И те носеха неговия портрет.

Портретите на Героите на Русия Жога и Хаджимохамедов непринудено се заеха да бъдат носени от фамилна двойка и човек с тениска. Между другото, след шествието те взеха със себе си фотосите на героите. Казват, че е за спомен.

Кузбас. Георгиевска лента с дължина 77 метра

В Кузбас най-мащабните събития се организираха в Кемерово и Новокузнецк. Губернаторът Сергей Цивилев носеше портрет на дядо си Семьон Иванович, който отиде на фронта на 38-годишна възраст като сапьор и се завърна вкъщи с най-почетния войнишки орден - " За смелост ".

В град Белово, на първия ред от строя, жителите придвижиха „ Платното на успеха “ с дължина 90 метра. Състои се от 6618 фрагмента, всеки ръчно бродиран с името на умрелия воин.

В Новокузнецк ветерани от Афганистан носеха Георгиевска лента с дължина 77 метра - съгласно броя на годините следвоенен кротичък живот.

Суздал. Излезе всеки трети

Никога не е имало толкоз доста хора на шествието на 9 май. В редиците на " Безсмъртния полк " в Суздал мина всеки трети гражданин на града: три хиляди души. Стотици и стотици издигнати портрети. Човешката река течеше по улиците на дребния град - музей.

В предковидното време през Суздал е минавала два пъти по-малка колона. Днес това е на практика мотострелкови полк. Ако по-рано някои намираха аргументи да отидат в градината и вилата на 9 май, то в този момент, по време на специфичната интервенция против неонацизма, градините минаха не на втори, а на десети проект,

- споделя майорът от запаса на Военновъздушни сили на Русия Герман Логинов, ученик на Донецкото военно учебно заведение.

Екатеринбург. Портретът на Гиви измежду героите

Когато парадът на успеха стартира в 10 часа на площада „ 1905 Година “ наоколо - по улиците Царска и Толмачева - към този момент имаше повече от 150 хиляди души със плакати. На всички бяха раздадени значки със признака на спецоперацията – буквата Z.

В тълпата се открояваха портрети на героите на Донбас. Сред тях е фотографията на Михаил Толстих, именития пълководец на милицията на ДНР с позивна Гиви. Героят почина през 2017 година при обстрела на Макеевка.

В челните редици на колоната бяха губернаторът на Свердловска област Евгений Куйвашев, митрополитът на Екатеринбург и Верхотурие Евгений и кметът на Екатеринбург Алексей Орлов с дете на раменете.

Новосибирск. Най-масовият

В колоната имаше 250 хиляди души. Това е най-масовата колона от всички градове - милионници. Преди пет години беше почти същото. Този път тъкмо около изходната точка колоната вървеше повече от час. Самото шествие продължи към три часа.

От две години всички чакахме опцията да се върнем към предходния формат - да маршируваме дружно със страната в една групировка, - споделя координаторът на доброволците Вера Подтюркина.

В редиците на полка хората носеха огромен афиш с известната украинска баба, която излезе със знамето на успеха пред бойците на въоръжените сили на Украйна.

Този афиш се появи на Красний проспект в Новосибирск на 16 април. Нарисувана е от художничката Анастасия Хнюнина. Картината е съпроводена от следните редове:

В огне обстрелов и атак, ломая встречный ветер,

По Украине красный байрак идёт, по какъв начин в сорок третьем.

/В огъня на обстрела и офанзивите, разбивайки насрещния вятър, В Украйна аленото знаме върви, както през четиридесет и трета./

Постъпката на бабата не остави безразлични членовете на Новосибирския координационен съвет за отбрана на публичния морал, културата и обичайните фамилни полезности. Заедно с Анастасия избрахме формат, който може да бъде подложен в града.

Художникът показа пред публицист от „ Царград “, че това произведение се е родило на един мирис, за няколко часа.

Безстрашен моряк - дядо на първата дама на Челябинска област

Двадесетгодишният старшина II степен, Ефим Леонтиевич Матяш, идва на Червенознаменната минно-торпедна подводница L-22 през юни 1941 година В края на първото военно лято подводницата е присъединена към Северния флот. Екипажът на подводницата в дванадесет военни рейда е унищожил шест противников кораба.

За отличното осъществяване на дилемите на командването, за проявената смелост и храброст Ефим Матяш е награден с ордена „ Отечествена война “ II степен, ордена „ Червена звезда “ и доста медали.

Портретът на подводничаря по време на шествието на " Безсмъртния полк " в Челябинск носеше брачната половинка на губернатора Ирина Текслер. Ефим Матяш е личният й дядо.

Дядо участваше в парада на успеха на Червения площад през 1945 година, неговата история е огромната горделивост на нашето семейство, - сподели Ирина Текслер.

Нижни Новгород. В същата колона с потомците

Въпреки дъжда " Безсмъртният полк " събра 35 000 души в Нижни Новгород.

Синът на губернатора Глеб Никитин държеше фотография на прародител си Георги Петухов. Той оказа помощ за изковаването на Победата в тила, до момента в който беше още младеж. Подлагал е сандъци с цел да доближи до струга, само че е работел.

Заминалите фронтови бойци като че ли стоят в една колона до своите потомци. Това дава опция на участниците в акцията да се почувстват като жители на голяма страна, чиято история не трябва да се не помни,- сподели ръководителят на районния парламент Евгений Люлин, който носеше портрет на татко си Борис Степанович.

Самара. 3,5 пъти повече участници от преди

170 000 души се причислиха към Безсмъртния полк в Самара през 2022 година Това е 3,5 пъти повече спрямо 2019 година

Колоната се събра авансово, нямаше къде да застане по прилежащите улици. Сред искащите да отдадат респект на бойците, избавили света от фашизма, имаше и остарели, и млади.

Губернаторът Дмитрий Азаров потегли в челните редици на колоната със фамилията си. Поверил портрета на щерка си. Полина сподели, че на фотографията е нейният прародител Михаил Логоидо:

Воювал е на японския фронт и е бил танкист.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР