Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в

...
Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в
Коментари Харесай

100 хиляди души излязоха на протест в Алжир

Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в който се навършват 65 години от началото на битката против френския колонизатор. Протестиращите настояха през днешния ден за " нова самостоятелност на страната ".
Агенция " Ройтерс " оповестява за към 100 000 души, взели участие в днешното шествие. Това е 37-ият сходен митинг в алжирската столица. Протестното антиправителствено придвижване в Алжир стартира на 22 февруари, съобщи БГНЕС.
Днес стачкуващите скандираха " Алжир желае своята самостоятелност " и " Народът желае своята самостоятелност ". Демонстрацията протече спокойно и по здрач протестиращите започнаха да се разотиват. Те скандираха лозунги с претенции за оставката на военачалник Ахмед Гаид Салах, началник на генералния щаб на армията, която продължава да е един от основните играчи на алжирската политическа сцена. Недоволните желаят и премахване на краткотрайния президент Абделкадер Бенсалах и на премиера Нуредин Бедоуи.
На 1 ноември 1954 година Фронтът за национално избавление стартира Алжирската гражданска война. Тази дата през днешния ден е формален празник - Празникът на Революцията.
Участниците в днешната демонстрацията си спомниха, че алжирците са съумели " да изгонят Франция " през 1962 година, когато Алжир разгласи самостоятелност. Някои стачкуващи обаче припомниха, че алжирците не са съумели да се възползват от тази независимост поради режима в Алжир, който от този момент не се е трансформирал.
Големи демонстрации имаше през днешния ден и в други градове на Алжир. През април протестното придвижване реализира алегорична победа, когато президентът Абделазиз Бутефлика подаде оставка. То обаче си сложи за цел да срине цялата система, ръководеща страната от 1962 година Протестиращите се афишират твърдо против организирането на президентски избори на 12 декември, тъй като считат, че този избор единствено ще съживи остарялата политическа система.
Сегашните краткотрайни управници считат, че са дали отговор на всички претенции на стачкуващите. Те настояват, че Бутефлика към този момент не е на власт, а в ареста са изпратени корумпирани представители на остарелия режим. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР