Море, безкраен плаж с топъл пясък под краката - това

...
Море, безкраен плаж с топъл пясък под краката - това
Коментари Харесай

Да продаваш пясък на арабите

Море, безконечен плаж с топъл пясък под краката - това е същинска идилия за курортистите. И надали някой от тях се замисля, че пясъкът става все по-дефицитен. "Това е извънредно значима суровина, - твърди Харалд Елснер, специалист от Федералното ведомство на Германия по науките за земята и ресурсите(BGR). - Бетон, тухли, асфалт, цимент - пясъкът е нужен на всички места. " Според оценки на откриватели, работещи в границите на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), годишното ползване на пясък и трошляк в света надвишава 40 милиарда тона.

Само в Германия строителите употребяват 100 млн. т суровина на година и с разширението на този отрасъл количествата елементарно може да се усилят. Собствениците на пясъчни кариери в Германия продават суровина за 1.8 милиарда щ. $ годишно. Но геолозите считат, че германците са обезпечени със ресурси за няколко хилядолетия.

Според специалистите от BGR най-вече пясък в строителството употребява Китай. Следват Съединени американски щати, Тайван, Хонконг и Сингапур. Много страни са принудени да го внасят от чужбина. Сред тях са и арабските страни, където той би трябвало да е премного. Но нещата не са толкоз елементарни. Пустинният пясък не е кадърен за строителство. Частиците му са прекомерно дребни, гладки и с неприятно сцепление между тях. Това го прави неспособен за построяването на огромни и здрави бетонни здания.

Учените в доста страни се пробват да създават строителни материали от необитаем пясък. Не изостава и бизнесът - в Тюрингия да вземем за пример двама бизнесмени са основали способ за изработването на бетон от тънък пясък. Засега сходни разработки нямат необятно приложение. Да не приказваме, че покупката на речна или морска суровина излиза по-евтино. Затова арабските страни избират импорта на пясък за строителство даже от Австралия.

От няколко години най-големият вносител на пясък в света е Сингапур. Той е нужен на града-държава освен за строителство, само че и за реализираната от половин век стратегия за увеличение на територията посредством отвоюване на земя от морето. През последните 20 години страната е внесла над 520 млн. т пясък. В продължение на доста години неин главен снабдител бе Индонезия. Но през 2007-а локалните управляващи не разрешиха износа. И това не е изненадващо поради обстоятелството, че поради продажбите страната се е лишила от 24 пясъчни островчета. Представители на Greenpeace в Индонезия оповестяват, че даже след пясъчното ембарго контрабандистите изнасят милиони тонове. Властите в Джакарта настояват, че управляват обстановката, само че обособени островчета в архипелага Риау не престават да се топят като сняг на слънце. След 2007-а Сингапур диверсифицира източниците си на суровина, като включи в листата на доставчиците си Китай, Виетнам, Мианмар, Филипините и Камбоджа. В средата на юли 2017-а обаче Камбоджа също забрани експорта на пясък. Подобна мярка приготвят и виетнамските управляващи.

За да не купуват пясък от чужбина, някои морски страни избират да го взимат от локалните плажове. Така изчезват едни от най-красивите крайбрежни зони като тези в Танзанийския архипелаг.

Немските територии в Северно море пък имат различен проблем - неприятното време. На остров Зюлт да вземем за пример бурята може да отнесе до 100 хиляди куб. м пясък от плажовете. За да бъдат непокътнати, всяка година при започване на летния сезон върху тях се изсипват съвсем 1 млн. куб. м пясък, придобит от дъното на морето. Удоволствието коства скъпо, само че без тези ограничения от фамозните плажове няма да остане съвсем нищо.

В Италия не могат да си разрешат сходни грижи за всички плажове. А пясъкът изчезва и там. Но не поради неприятното време, а в куфарите на сантименталните туристи. Чуждестранните посетители в Сардиния изнасят годишно тонове пясък, морски камъчета и черупки за спомен. През 2018-а бе признат специфичен закон против сходни дейности, а извършители ще бъдат глобявани с до 3 хиляди евро. А специфичното увещание за туристите: "Моля, оставете пясъка на мястото му ", може да се види на доста табели в Сардиния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР