Морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков

...
Морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков
Коментари Харесай

Как да разберете дали имате имунитет към морбили?

Морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Вероятността да се разболеете при среща с притежател на вируса е 95-100%. Единственото дейно средство против морбили е имунизирането. Морбили е рискова болест, която може да докара до гибел.

Първата ваксина против морбили се дава на деца на възраст 12-15 месеца, втората - на 12 години. Въвеждането на втората доза способства за развиването на предпазен имунитет. При тези, които са били имунизирани два пъти, само че все пак са се разболели, заболяването минава в по-лека форма, написа zdrave.to. 

``
реклама

Защитени ли сме?

Това можем да го разберем посредством провеждането на кръвен тест. Може да дадете кръв за разбор на имуноглобулин G за вируса на морбили, в която и да е лаборатория. Кръвта за антитела би трябвало да се дава на празен корем. Преди осъществяване на проучването е желателно да избягвате прочувственото претоварване, да не се занимавате с тежка физическа работа и да не приемате алкохол. 

Какво демонстрират резултатите от проучването?

Анализът оказва помощ да се откри концентрацията на антитела към избрана зараза и да се дефинира равнището на имунитета. Ако титърът на антитялото е невисок, по-добре е да се реваксинирате.

Личният доктор ще ви посъветва най-добре дали би трябвало да си извършите повторна имунизация. Реваксинацията се предлага за хора на възраст от 20 до 55 години. Противопоказания за имунизация са: примитивен или второстепенен имунодефицит, мононуклеоза, онкологични болести.

Как може да се болестите с морбили?

Лесно е да се болестите: вирусът на морбили се предава на здрав човек посредством кихане, кашлица, говорене и даже при дишане. Хората, които не са преболедували от морбили и не са имунизирани против тази зараза, може да се заразят с нея през целия си живот: незащитеният човек ще се болести и ще се разболее в 100% от случаите, когато се срещне с патогена.

Защо морбили е рискова за възрастните?

При възрастни заболяването протича доста по-тежко, в сравнение с при децата. Обривът при възрастните е по-обилен, петната са по-големи и постоянно се сливат едно с друго. Много от инфектираните с вируса получават многочислени кръвоизливи в кожата. Морбили е изключително рискова заради развиването на затруднения. Ако при децата най-честите затруднения са на дихателните органи - пневмония, ларингит и ларинготрахеит, то при възрастните най-често се визира мозъкът и неговите обвивки, което се демонстрира като менингит, менингоенцефалит, енцефалит. Често се записва инфектиране на нервните корени (полиневрит). Развитието на енцефалит на кората на мозъка при възрастни постоянно води до летален излаз. 

През 2006 година в доста европейски страни бяха докладвани огромни огнища на морбили. Сред пациентите главната част са младежи на възраст 20-30 години. Според резултатите от изследване на имунитета е открито, че повече от 30% от хората в тази възрастова група не са предпазени против морбили. Тази обстановка допуска, че хората на възраст 20-30 години имат действителен риск да се разболеят, в случай че заминат в друга страна, където епидемиологичната обстановка остава нестабилна или при положение на нови отклонения от патогени на морбили в нашата страна.

Какви са клиничните признаци на морбили?

1-2 седмици след инфекцията се появяват признаци на болестта: температурата се покачва до 38-40 градуса, има хрема, кашлица, гласът става пресипнал, клепачите стават червени и се подуват, усилват се лимфните възли. Няколко дни след началото на болестта се появява главният симптом на морбили - обривът. В същото време всички други признаци на болестта се усилват.

Възрастни, които не са боледували от морбили и които не са имунизирани против тази зараза, се нуждаят единствено от една имунизация. След имунизацията се основава дълъг и натоварен имунитет. Продължителността на имунитета е повече от 25 години, съгласно някои данни и за цялостен живот.

Какви реакции са вероятни след слагането на имунизацията?

През първите дни след слагането на имунизацията могат да се появят местни реакции под формата на уплътняване или зачервяване, мъка.

След 5-6 или 10-11 дни е допустимо да се появи тресчица, общо неразположение. Всички тези реакции са разумни и демонстрират началото на образуването на отбрана против инфекцията. 

У нас имунизацията против морбили е въведена в далечната 1969 година, когато тази първа имунизационна стратегия е имала за цел през интервала 1969-1971 година да бъдат обхванати всички неболедували деца на възраст от 1 до 8 години, т.е. родените в интервала 1961-1970 година От 1972 година се вкарва наложителна имунизация на всички деца до 1-годишна възраст, а от 1983 година се включват два приема на морбилна ваксина - на 1- и на 4-годишна възраст. Именно обгръщането на от ден на ден деца с 2 дози ваксина обезпечава последователното преодоляване на епидемиите от морбили у нас.

От 1994 година в страната е въведена комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола за децата, навършили 13-месечна възраст, а от 2001 година същата ваксина се употребява и за реваксинация на 12-годишните, т.е. учениците от 6-и клас. Преди това те биваха реваксинирани с морбилна и рубеолна моноваксина.

Имунитетът против морбили, добит след преболедуване, е доживотен, т.е. за цялостен живот. Затова се смята, че поколенията, родени преди 1960 година и всички преболедували при започване на ваксиналния интервал, имат доживотен имунитет. За родените след 1961 година, обхванати с имунизация, би трябвало да се знае, че първата имунизационна доза обезпечава защита (защита) при 94-98%, а използването на втора доза усилва протекцията до 99%.

През 2017 година случаите на заразяване с този смъртноопасен вирус в Европа са четири пъти повече - 21 000, спрямо 2016 година, когато са били 5273. По данни на Световната здравна организация главните гърмежи са регистрирани в Италия, Румъния и Украйна.

Последната огромна зараза в България е записана през 1992 година, когато заболяват малко повече от 20 хиляди деца, а през 1996 година е регистриран по-слаб епидемиологичен напредък с 695 случая, след което броят на заболелите стартира да понижава доста, като доближава единствено 8 случая през 2001 година В интервала 2002-2004 година болестта изцяло отсъства от статистиката на заразните болести. През 2005 година в страната са регистрирани 3 случая, а за 2006 година - 1 случай.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР