Мораториумът върху новите лекарства е автогол, който е пробутан от

...
Мораториумът върху новите лекарства е автогол, който е пробутан от
Коментари Харесай

Димитър Петров: Мораториум върху лекарствата е автогол, пробутан от експерти на правителството

Мораториумът върху новите медикаменти е автогол, който е пробутан от специалисти на държавното управление. Авторите на тази концепция са шефката на лекарствената дирекция в Касата доктор Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Камен Плочев, който подписа тези неща и ги узакони. Това съобщи някогашният подуправител на НЗОК доктор Димитър Петров в ефира на БТВ.

"През юни предложихме серия от ограничения, в това число законодателни. Всички те бяха спрени в Министерството на здравеопазването (МЗ) и нищо от тях не се случи. Дори без тях събрахме към 70 млн. лева от отстъпки повече от плануваните. Т.е. може да бъдат освободени пари от други места ", уточни той.

"По мои данни огромна част от депутатите не желаеха да гласоподават този мораториум, само че защото това би било нещо като бламиране на новия министър, то мина ", сподели Петров. Той уточни, че и комисията към Министерство на здравеопазването, която ще взема решение по какъв начин ще се работи в съответни случаи, е „ нов евентуален автогол, който се бута на министъра и държавното управление и то от същите хора. Няма законово написан механизъм, по който да се направи тази комисия, няма и пари в бюджета на Министерство на здравеопазването.

"Министерството, с цел да купува медикаменти, би трябвало да направи процедура по Закон за обществените поръчки, а знаете какви кавги ставаха, когато онколекарствата бяха в Министерството, да не приказваме за имунизациите “. Вчера беше обявено, че Петров е освободен от поста. Според него „ процесът е съвместен, самодейността е на проф. Камен Плочев, доколкото разбрах това е под напън на някогашния екип на Министерство на здравеопазването, най-много на зам.-министър Лидия Нейчева “.

"Много мъчно се работи към този момент в Касата с проф. Плочев ", призна Петров. "В момента сме в обстановка, че в закона условията за шеф на Националната каса са принизени до по-ниско равнище, в сравнение с за началник на районна каса. Стана по този начин, че шеф може да стане всеки с три години стаж ", уточни гостът.

Според него проф. Плочев няма задоволително опит и подготовка и даже не познава терминологията. Освен това координацията на администрацията в Касата е „ на съвсем нулево равнище “, сподели Петров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР