Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на

...
Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на
Коментари Харесай

С влизането на електронните рецепти мораториумът върху иновативните лекарства щял да отпадне

Мораториумът върху новаторските медикаменти може да отпадне преди края на 2018-а година, в случай че има бистрота на тяхното изписване и е несъмнено ще стигат до пациентите, сподели дне по Българска национална телевизия ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова. Тя добави, че това ще стане с навлизането на електронното здравно досие и електронните предписания.

Друга значима крачка е системата за електронен търг при медикаментите, построяването на която обаче се бави поради следващо обжалване на процедурата. Дариткова акцентира, че новите молекули ще навлизат в лечението на пациентите, за които е потвърдено, че са единственото допустимо лекуване.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание означи, че 32 новаторски медикаменти са позволени през тази година. Тя напомни, че за медикаменти през идната година са планувани 1 милиарда лв., което е със 100 милиона повече от тази.

Дариткова уточни, че съпротивата против смяната на разпоредбите за снабдяването и търговията с лекалства е сериозна и са нужни обединените старания на всички партии, с цел да има резулът. В този смисъл, тя прикани опозицията да не мисли тясно партийно, а да поддържа напъните на ръководещите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР