Мораториум за разкриване на нови болници на практика има от

...
Мораториум за разкриване на нови болници на практика има от
Коментари Харесай

Необходим ли е мораториум върху откриването на нови болници



Мораториум за откриване на нови лечебни заведения на процедура има от години. Той е плод на министър Ананиев, когато беше индивидът, който пишеше бюджета на Касата и посредством бюджета на Касата от години се вкараха условия, първо, за лимитите на лечебните заведения, а също по този начин и за откриване на нови лечебни заведения и включване към Касата след една година.

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ доктор Николай Болтаджиев от Сдружението на частните лечебни заведения във връзка предлаганият от Министерство на здравеопазването мораториум:

Тук става въпрос да не може съществуващите лечебни заведения да работят по нови пътеки, т.е. става въпрос, че нищо ново в системата няма да може да се внедри, нито пък в избрани лечебни заведения ще може нещо да се работи повече от това, което се е работило като моменклатура, като болести, като диагнози, тъй че разликата е огромна.

Болтаджиев дефинира като неточно сравнението, че в България има лечебни заведения колкото в далеч-по огромната Холандия като посочи, че нормално се съпоставя броят болнични кревати, а не постройките

Холандия отделя 10,3%  от Брутният вътрешен продукт за обществени средства, ние 4,1. В действителни числа, там отделят 4 500 $ на глава от популацията, при нас 264, т.е. 17 пъти повече.

Бившият министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева посочи, че макар броят лечебни заведения и непрестанно покачвщите се разноски за лечевие  здравословното положение на българите не е положително и заключи „ Очевидно имаме проблем и този проблем би трябвало да стартира да се взема решение “.

 Снимка
Имайки поради, че системата на опазването на здравето в страната главно се финансира от една Здравна каса и, за жалост, тази Здравна каса е държавна и няма конкуренция във връзка с избор на пациентите за това кой и какво да заплаща за тях, а просто всички работим по откритите правила от НЗОК....  Тоест страната би трябвало да вкара ред в личната си система. Моето персонално мнение е, че би трябвало да има краткотрайна възбрана за откриване на нови лечебни заведения, до момента в който страната не си направи ясна картина по тази причина какъв брой лечебни заведения, с какви специалности и по какви действия ще се заплаща.
По мотив днешния митинг в София поради мораториума върху новите медикаменти, които се заплащат от НЗОК, тя съобщи: 

Абсолютната възбрана за нови медикаменти надали е най-хубавата стъпка. Но, тук би трябвало въпреки всичко да кажем две неща, тъй като става въпрос за новите лекарства. Всеки един медикамент,  това е на всички места в Европа, преди да влезе в приложимост, се изисква въпреки всичко доказване на някаква успеваемост. Тоест да има някакви задоволително демонстративни резултати, които да демонстрират, че той е по-добър от различен, който е употребен досега.

Богатите страни също не си разрешават лукса постоянно да започват с най-новото и с най-скъпото, посочи Андреева и даде за образец Лихтенщайн, където за опазване на здравето фондовете отделят по към 7000 евро на човек годишно, само че отново има пакети с медикаменти и до най-новите и скъпи се прибягва в краен случай..
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР