Мораториум в Егейско море - споразумение от 9 точки за

...
Мораториум в Егейско море - споразумение от 9 точки за
Коментари Харесай

Турция и Гърция отвориха нова страница за мир в Средиземно море

Мораториум в Егейско море - съглашение от 9 точки за отбягване на напрежение във въздух и вода, бе подписан от министрите на защитата на Гърция Никос Дендиас и турския му сътрудник Яшар Гюлер след срещата Мицотакис - Ердоган за поддържане на " положителния климат " в Егейско море, съобщи Бг он ер.

Освен положителната атмосфера и избягването от страна на турския президент на военната изразителност от предходни времена, както правят оценка дипломатическите анализатори, подписаните двустранни съглашения и меморандуми за съдействие, т.е. въпросите на " ниската политика ", удостоверяват " мораториума " сред двете страни, само че те всъщност проправят пътя за разрешаване на мощно политически въпроси сред Гърция и Турция във време, което към момента не е несъмнено.

СВЪРЗАНИ

Мицотакис и Ердоган заровиха томахавките, ще сближават Гърция и Турция

Още през вчерашния ден в кръгове на Министерството на външните работи и на защитата се говореше, че се готви за идващия ден, при строгите правила, дадени от държавното управление. През идващите месеци предстоят няколко срещи на външните министри на двете страни, както и посещаване на министъра на защитата Никос Дендиас в Анкара, с цел да се уточнят детайлностите към това, което министър председателят Мицотакис ще разиска с турския президент Ердоган на идната им среща в Турция през април или май, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Вчерашната среща на министрите на защитата на двете страни и контрактуваното на срещата за ограниченията за създаване на доверие преди към месец в Анкара са били утвърдени. Според информацията са взети ограничения за поддържане на положителния климат, който съществува през днешния ден в Егейско море. Трябва да се означи, че финансовата облага от деветте месеца мъртвило в морето и във въздуха надвишава 100 милиона евро, единствено в гориво.

По-конкретно се реши следното:

Дистанция на сигурност сред военните кораби на двете страни в Егейско море.

Бойните самолети не би трябвало да безпокоят военните кораби по никакъв метод.

Военни кораби за отбягване на рискови маневри.

Намаляване колкото е допустимо повече на NAVTEXs, които са дълги и покриват доста огромни площи.

Намаляване на SubNOTAM за подводници, които са с огромна дълготрайност и покриват доста огромни подводни площи.

Радарите на оръжейните системи на двете страни не би трябвало да блокират бойните кораби.

За да се избегнат всевъзможни „ произшествия “ във въздуха сред бойните самолети на двете страни, ще бъде открита директна линия за връзка сред щабовете в Ескишехир и Лариса.

По време на полетите на бойната авиация на двете страни едната страна не би трябвало да разпознава другата страна като „ вражеска авиация “.

Упълномощаване на районните командири да се оправят с евентуални военни гранични произшествия на Еврос, преди те да ескалират.

Едно от най-важните съглашения, които бяха подписани през вчерашния ден, беше това за визите. И това, тъй като с цел да продължи напред Атина получи зелена светлина от Европейски Съюз, който по този метод се прави оценка като отворил вратата за присъединението на Турция към Европа.

Атина и Анкара влагат доста в поддържането на климата на мира и заради тази причина, Мицотакис и Ердоган са инструктирали своите държавни управления всяко изказване по отношение на гръцко-турските връзки да минава през външните министри на двете страни, тъй че да се сведе до най-малко рискът от нарушение на положителния климат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР