Морално-политическата легитимност на настоящия парламент е много ниска. Те са

...
Морално-политическата легитимност на настоящия парламент е много ниска. Те са
Коментари Харесай

Доц. Борислав Цеков: След 2 г. ще се види, че промените в Конституцията не подобряват качеството на правосъдието

Морално-политическата легитимност на сегашния парламент е доста ниска. Те са определени на дъното на изборната интензивност, виждаме и дъното на публичното доверие от настоящите изследвания. Но не е подходящо президентът да дава сходни оценки, тъй като той като институция не е с по-висока морлано-политическа легитимност – за него са дали своят вот много по-малко хора, в сравнение с за парламент.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria преподавателят по Конституционно право доцент Борислав Цеков.

Президентът, за жалост, има една доста устойчива линия да ерозира парламентаризма. Очевидно с тези скрити упоритости да се осъществя остарялата фантазия на посткомунистическта олигархия за президентско ръководство. Това несъмнено няма по какъв начин да се случи. Европа е отхвърлила на всички места това, по своему, властническо ръководство и на всички места е парламентарно.

Вторият проблем пред конституционните промени и този парламент е, че не виждаме едно значително публично разискване. Виждаме едно чуване небрежно в конституционната комисия и по-късно всичко се затваря в черната кутия на държавната коалиция. Виждаме едно претупване сред двете четения.

Ако някой нападна норма в Конституционен съд към този момент това няма да възкреси до момента съществувалата такава, а остава юридически вакум. Представяте ли си какъв проблем ще стане с това претупване на тези ремонти, в случай че да вземем за пример разделят Висш съдебен съвет на два обособени органа, това бъде анулирано от Конституционен съд и ние ще останем без Висш съдебен съвет за неопределен срок? Създава се безпорядък.

Безпомощни политици правеха кариера на гърба на Конституцията. След две години ще се види, че нищо не е произтекло като възстановяване на качеството на правораздаването от тези промени. Отговорността за това ще е на депутатите.

Предложението за отпадане на двойното поданство се прави с мотив на нелепостта. Категорично ограничаването би трябвало да остане. Добре ли ще се усещаме, в случай че на следващия ден министър-председателят е и жител на Турция? Гражданството не е една записка да вървим да работим в чужбина. Това е акт на преданост.

По отношение на пълномощията на основния прокурор следим реваншизъм към последните двама. Залита се в една прекаленост да се обезкости прокуратурата. Има една остаряла римска максима – с яд закон не се прави. Още повече това важи за Конституцията.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР