Moody’s Investors Service, единствената кредитна агенция, която все още дава

...
Moody’s Investors Service, единствената кредитна агенция, която все още дава
Коментари Харесай

Moody’s предупреди САЩ за кредитния им рейтинг, ако правителството затвори

Moody’s Investors Service, единствената кредитна организация, която към момента дава на Съединени американски щати най-високия рейтинг AAA, алармира, че доверието ѝ се колебае преди евентуалното преустановяване на работата на американското държавно управление, пишат Bloomberg и Fortune.

Въпреки че „ заплащанията по обслужването на дълга няма да бъдат наранени и е малко евентуално краткотрайното затваряне да наруши стопанската система, то би подчертало слабостта на институционалната и управническата мощ на Съединени американски щати спрямо други страни с рейтинг AAA “, пишат анализатори, водени от Уилям Фостър.

Анализаторите не заплашват с намаление, само че употребяват извънредно директен език, с цел да изразят загрижеността си по отношение на траекторията на договарянията в Конгреса за приемане на законопроект за краткосрочни разноски, нужен за попречване на затварянето на държавното управление, когато новата фискална година на Съединени американски щати стартира през октомври.

„ Спирането на активността на държавното управление би демонстрирало забележителните ограничавания, които засилващата се политическа поляризация продължава да слага върху фискалната политика на Съединени американски щати по време на интервал на намаляваща фискална мощ “, показва Moody's.

„ По-слабата фискална политика, която води до непрекъснато високи фискални дефицити и по-високи от предстоящите лихвени разноски, в последна сметка ще натежи върху кредитния рейтинг на Съединени американски щати “, прибавя Уилям Фостър.

Това се случва откакто по-рано тази година Fitch намали с една степен рейтинга на Съединени американски щати, изтъквайки опасения поради политическите разногласия по отношение на тавана на дълга, който докара страната до ръба на дефолт.

Засега Конгресът не демонстрира никакви признаци, че може да избегне прекъсване на активността си на 1 октомври, разяснява Bloomberg.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не желае да работи с демократите за краткотрайно финансиране, с цел да резервира държавното управление отворено, частично заради опасения, че ще бъде подложен на критика от твърдите консерватори в личната му партия. Те неведнъж са заявявали, че не се опасяват от следствията от затварянето на държавното управление и предизвестието на Moody's надали ще промени настройката им.

S&P Global Ratings, първата огромна кредитна организация, която лиши Съединени американски щати от рейтинга AAA през 2011 година, съобщи през март, че може още веднъж да го намали „ през идващите две до три години, в случай че ненадейно отрицателно политическо развиване натежи върху силата на американските институции и успеваемостта на дълготрайното основаване на политика или заплашват статута на $ като водеща аварийна валута в света ”.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР