Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна

...
Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна
Коментари Харесай

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна

Moody’s увеличи вероятността на кредитния рейтинг на България на позитивна от постоянна и удостовери дълготрайния рейтинг на страната в задгранична и локална валута Baa2, оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Положителната смяна отразява мощната фискална позиция и удобните вероятности пред икономическия напредък. Запазването на кредитния рейтинг на Baa2 регистрира салдото сред позитивното фискално и макроикономическо развиване и декларираната подготвеност за присъединение към еврозоната и съществуващите провокации пред страната, произлизащи от отрицателните демографски трендове и съществуването на недостатъци в някои области на политиката.

Агенцията подчертава върху подобряващите се фискални индикатори и провежданата поредна и благоразумна политика. През последните години България се характеризира с възходящи бюджетни остатъци, устойчиво понижение на държавния дълг, усъвършенстване в кредитоспособността, забележителен фискален запас и позитивно въздействие на пенсионната промяна върху фискалната резистентност. Moody’s чака през 2020 година бюджетният баланс да остане на остатък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се намалява и да доближи 19 % от Брутният вътрешен продукт.

Според Moody’s постоянните вероятности за напредък в България се обуславят от продължаващата интеграция в Европейски Съюз и нарасналата конкурентоспособност.

След 2015 година растежът на стопанската система е над 3 % годишно и Агенцията чака позитивните развития да продължат през идващите години, като повишаването на стопанската система се откри към капацитета.

Икономическият напредък ще бъде подсилен и от някои значими инфраструктурни планове, като автомагистрали „ Хемус “ и „ Струма “, железопътната линия София-Пловдив и по-високото асимилиране на средства от европейските фондове. Повишената конкурентоспособност е подкрепена от възходящите експортни дялове и остатъците по настоящата сметка на платежния баланс, което отразява структурните усъвършенствания в стопанската система след рецесията.

Moody’s чака едновременното присъединение към ВМ II и Единния контролен механизъм (ЕНМ) да способства за провеждането на благонадеждни макроикономически политики и по-нататъшното подсилване на институциите.

Очаква се също Планът за деяние по присъединение към ВМ II и ЕНМ, както и напъните за задълбочаване на съдействието на България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз да насърчат приемането на спомагателни промени за възстановяване на успеваемостта в региона на корпоративното ръководство, бюджетното обмисляне и обществената администрация.

Рейтингът може да бъде нараснал при поддържане на позитивното икономическо и фискално развиване.

По-нататъшният прогрес в програмата на държавното управление за промени (образование, опазване на здравето, държавни предприятия), както и присъединението към еврозоната и участието в ЕНМ също биха имали позитивен резултат върху рейтинга.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР