Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното

...
Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Монументът на Бузлуджа попадна измежду 12-те най-застрашени обекта на културното завещание в Европа в годишната ранглиста на организацията " Европа Ностра " и Института на Европейската капиталова банка.

Това е полуфиналът на годишната й самодейност, а 7-те финалиста ще бъдат оповестени през март, уточни пред организация Фокус арх. Дора Иванова, която има план за спасяването на паметника.

Програмата на " Европа Ностра " не е финансираща. Целта й е да притегли внимание на високо равнище, в това число от страната, чиято забележителност е попаднала в листата.

Наред с Дом-паметника на Бузлуджа са номинирани историческият център на австрийската столица Виена, историческият център на Агирокастро, Албания, късновизантийски църкви във Воскопоя и Виткуки, още веднъж в Албания, въглепреработващо дружество в Белгия, остаряла въжена линия и манастири в Грузия, казиното в Констанца, Румъния, палат в Тоскана, праисторически находки в Испания, сиропиталище на Принцовите острови в Истанбул и фабрика за лед в Обединеното кралство.

Някои от тях са застрашени от пренебрегване или ново строителство, а други - заради неналичието на експертен потенциал, отбелязва организацията на своя уебсайт.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР