Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното

...
Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното
Коментари Харесай

"Бузлуджа" попадна сред най-застрашените обекти на културното наследство в Европа

Монументът на Бузлуджа попадна измежду 12-те най-застрашени обекта на културното завещание в Европа в годишната ранглиста на организацията " Европа Ностра " и Института на Европейската капиталова банка. Това е полуфиналът на годишната й самодейност, а 7-те финалиста ще бъдат оповестени през март, уточни пред организация фокус арх. Дора Иванова, която има план за спасяването на паметника.

Програмата на " Европа Ностра " не е финансираща. Целта й е да притегли внимание на високо равнище, в това число от страната, чиято забележителност е попаднала в листата. Наред с Дом-паметника на Бузлуджа са номинирани историческият център на австрийската столица Виена, историческият център на Агирокастро, Албания, късновизантийски църкви във Воскопоя и Виткуки, още веднъж в Албания, въглепреработващо дружество в Белгия, остаряла въжена линия и манастири в Грузия, казиното в Констанца, Румъния, палат в Тоскана, Италия, праисторически находки в Испания, сиропиталище на Принцовите острови в Истанбул и фабрика за лед в Обединеното кралство. Някои от тях са застрашени от пренебрегване или ново строителство, а други - заради неналичието на експертен потенциал, отбелязва организацията на своя уебсайт.

Обектите са определени от жури от историци, архитекти, реставратори и специалисти по резистентен туристически бизнес въз основата на оферти, направени от цяла Европа, като значим детайл от кандидатурата е опцията мястото да носи и стопански изгоди. Предложението от българска страна е направено от фондацията " Проект Бузлуджа ", учредена от Иванова, с помощта на която сега има и защита на Бузлуджа. Окончателният лист със застрашени забележителности се избира от управителния съвет на " Европа Ностра ".

Ако Бузлуджа бъде част от тях, " Европа Ностра " ще се погрижи да бъде направен повсеместен проект за избавление на постройката, ще бъдат направени проект за деяние и оферти за бъдещо предопределение, ще бъдат посочени благоприятни условия за финансиране ", съобщи арх. Иванова пред " Фокус ", добавяйки, че класирането ѝ зависи и от реакциите и желанието за опазването тук на място, в България.

" Имайки поради, че " Европа Ностра " е показана в над 40 страни, за тази стратегия са кандидатствали стотици планове. Това, че Бузлуджа е определена за една от 12-те най-застрашени здания, би трябвало да ни приказва, че тук, в България, имаме едно доста скъпо украшение на културното завещание. И в случай че тук я виждаме като политически разграничителен обект, то за Европа е пределно ясно, че този монумент е полезност на европейско равнище. Смятам, че този нов подтекст, че Бузлуджа е европейска полезност, е най-важното в тази номинация ", счита тя.

" Мисля, че в този миг и страната със своите решаващи дейности би трябвало да поеме отговорност и да работи в вярната посока в България. "

През лятото на 2017 година се разгоряха следващите диспути за рушащия се паметник, който притегля десетки туристи от Европа. Идеята да бъде предан за краткотрайно прилагане на Българска социалистическа партия не бе утвърдена от Министерския съвет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР