Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив.

...
Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив.
Коментари Харесай

Откриха царска гробница в село Маноле

Монументална императорска гробница от Римската ера откриха археолози до Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България край село Маноле. Проучванията там започнаха преди две години.

Гробницата, която е извънредно огромна находка, е с размери 7 на 7 метра. Благодарение на електротомографски проучвания учените са съумели да открият и дълбочината на гробницата – тя е над 5 метра.

„Ние сме още в самото начало. Намираме се на 5 метра дълбочина от върха на могилата и на процедура сме разкрили покрива на гробницата, който отчасти е опустошен от вторични иманярски ровове, само че съгласно нашите проучвания, в дълбочина имаме да изследваме още към 4,55 метра, до момента в който достигнем същинската гробна камера. Тоест най-вероятно гробницата е била висока към 5 метра. Според мен тя е на тракийски държател, който е управлявал в средата на III век сл. Хр., по време на по този начин наречените римски императори, когато властта в Римската империя се взима от хора, които нямат родословие и нищо общо с властта. Най-характерният индикатор, че самата гробница най-вероятно е обвързвана с някой от тракийските владетели, е нейното разположение в могила.“, сподели пред Българска национална телевизия доцент Костадин Кисьов, археолог и шеф на Регионалния археологически музей – Пловдив.

Около гробницата са открити няколко бронзови монети, както и керамика.

„Всъщност датировката се дефинира освен от метода на създаване и материалите, които са употребявани, защото отново споделям, ние сме на самия покрив, а се дефинира и от петте монети и от керамиката, която откриваме разхвърляна към гробницата – това е част от ритуала. Монетите са бронзови и са точно от средата на III век.“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР