Monumental Marketing е британска агенция, създадена от предприемача Джейми Лав

...
Monumental Marketing е британска агенция, създадена от предприемача Джейми Лав
Коментари Харесай

Традиционен срещу дигитален PR

Monumental Marketing е английска организация, основана от бизнесмена Джейми Лав и фокусирана върху подпомагането на клиентите си в разрастването им посредством цифрови и пиар решения. Текстът е от блога на организацията и е оповестен със единодушието на екипа.

Няма спор, че светът на пиара се промени през годините. Затова има потребност да се даде по-съвременна формулировка на връзките с обществеността. Според Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) пиарът е обвързван с въздействието в връзките с основни представители в безчет платформи за образуване на публичното усещане за избрана персона, организация или събитие.

Това определение покрива двата съществени потока в пиара – цифровия и обичайния. Кой е по-подходящ за вас зависи напълно от бизнес задачите ви.

Традиционен пиар

Основното тук е да се откри офлайн видимост посредством потребление на средства, ориентирани към по-традиционните медии. Защо обичаен пиар в цифровия свят? Защо изобщо съществува спор за него и за цифровия? Уместно е да се спори дали обичайните медии към момента са настоящи в днешния цифров свят. Обикновено пиар експертите имат лист с публицисти, които непрестанно търсят, с цел да вкарат клиентите си в изявления. Тези експерти имат близки взаимоотношения с контактите си.

Тази форма на пиар доближава до по-широка публика. Комуникационната линия обаче е еднопосочна заради обстоятелството, че е по-трудно да се стартира разговор с евентуални клиенти посредством печатни медии. Тъй като посланието доближава до по-широка публика, не всички в нея ще бъдат съответстващи. Може би се чудите тогава какъв е смисълът. Важното е да създадете завладяващо наличие и да го разпространите, без значение къде се разгласява и до кой доближава публикацията. В последна сметка вероятно ще доближи до съответстващите членове на обществеността, които резонират с оповестеното.

В обичайния пиар пресрелийзът е мощно оръжие в арсенала на профеисоналистите, защото това е главният метод за създаване на бранд осведоменост. Това може да усили и бранд видимостта.

Търпението е добродетел, когато става дума за обичаен пиар, по тази причина се отпуснете – резултатите лишават време.

Дигитален пиар

Също като обичайния пиар, и при цифровия на напред във времето е построяването на взаимоотношения с медиите и публицистите. За разлика от обичайния пиар обаче, цифровият дава съвсем незабавни и осезаеми резултати. Той включва и вграждането на линкове и оптимизацията на търсещите машини (SEO) в интернет за реализиране на онлайн видимост.

Професионалистите по цифров пиар са в положение да си проправят път в обществените платформи на инфлуенсърите. Те имат лоялни и ангажирани почитатели. Да вземем за образец Кайли Дженър, която има 130 млн. почитатели. Не е изненада, че марките желаят да разгласява за техните артикули. Инфлуенсърите се употребяват и за линкове и споменавания в съответстващи блогове в уеб пространството, което в допълнение завишава информираността. Както знаем подобряването на SEO и класирането на уебсайтовете е жизненоважно за директния трафик към уеб страницата на бизнеса.

Много хора не знаят, само че цифровият пиар се базира на данните. Това значи, че всички решения по отношение на тактиката постоянно са осведомени и ориентирани. Така се реализира по-голяма успеваемост, доближават се таргетирани аудитории и се усилва видимостта на марката.

Според McKinsey сега цената се употребява посредством композиция от обичаен пиар и обществените медии. По-младите генерации се концентрират върху едно нещо – търсенето на истината. Поколението Z взема бързи, осведомени решения, подкрепени с достоверност. Те могат елементарно да дефинират дали бранд разказът се придържа, или опонира на построената стойност. Компаниите към този момент не могат да се крият зад личните си проучвания, хората са доста по-наясно по какъв начин обществеността гледа на тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР