Монтирани са вече над 100 филтъра на комини, като само

...
Монтирани са вече над 100 филтъра на комини, като само
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: От днес въздухът в София трябва да е по-чист

Монтирани са към този момент над 100 филтъра на комини, като единствено за последния месец са поставни над 84 филтъра. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, която направи ревизия на инсталирани филтри на комини в кв. "Красна поляна ".

През предходната година Столичният общински съвет утвърди стратегия за монтиране на филтри на комини на отоплителни съоръжения на семейства, които не са включени в огромните планове за замяна на отоплителните съоръжения на домове, които се отопляват на дърва и въглища. До 2023 година би трябвало да бъдат сложени филтри на 2 хиляди здания като Столичната община обезпечава финансирането с бюджета за всяка година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Програмата е предопределена за здания, които не попадат в обсега на двата плана, с които Столичната община заменя отоплителните съоръжения на 20 хиляди семейства в столицата, обясниха от общината.

При поставените към този момент 84 филтъра имаме икономисване от над 1,5 тона излъчвания във въздуха, уточни Христова. Филтрите се слагат на къщи в "Красна поляна " и "Слатина ". По думите на зам.-кмета, днешната инспекция е установила, че хората са извънредно удовлетворени, филтрите са инсталирани бързо, без неудобства. Предимствата са, че в къщите е по-чисто, а от комина не излиза черен пушек. Хората ще употребяват дървесина, годна за отопление.

Не се употребяват боклуци и отпадъчни материали като следва спомагателна осведомителна акция тук на място за какво е по-добре да се употребяват екологично чисти горива и слагането на филтри, уточни Христова. До края 2121 следва да бъдат инсталирани 1000 филтри.

След това има спомагателна въможност за слагане на още 1000 филтри. Стойността на един филтър е към 4 хил.лв. като това включва както доставка и монтаж, и строителните действия, ремонтни на комините. Понякога е належащо подсилване, сподели Христова. Тя сподели, че 50 на 100 от замърсяването в града се дължи на колите, 40 % - на отоплението с битово гориво, останалите 10 % са разнообразни други замърсявания.

Христова напомни, че поради утежняването на качеството на въздуха през днешния ден Столична община е въвела гратис паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и употребява градския превоз.

Призоваваме жителите, които имат опция, да не употребяват персоналните си коли, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на различно отопление. Безплатните паркинги са ситуирани по линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе ", бул. "Черни връх ", бул. "Ломско шосе ", на бул. "Александър Малинов " и на бул. "Драган Цанков ".

Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР