Монтирането на метални врати зад парадния вход на Народното събрание

...
Монтирането на метални врати зад парадния вход на Народното събрание
Коментари Харесай

ГЕРБ и Възраждане вдигнаха скандал заради метални врати в НС

Монтирането на железни порти зад парадния вход на Народното събрание предизвика гневни реакции от страна на ГЕРБ и " Възраждане ". 

Бившият ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева разгласява фотография, от която се вижда, че са сложени сгъваеми решетки зад остъклените порти на входа към " Цар Освободител ", и съпостави Народното събрание със " затвор ". 

" Преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично определени институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и наежен като сутеренен балкон от 90-те години ",. 

Тя подлага на критика и решението на 45 Народно заседание да върне пленарните съвещания в историческата постройка, до момента в който новите пространства в някогашния Партиен дом, които Караянчева дефинира като " съвременна, стилна и европейска заседателна зала ", стоели заключени. 



" Доводът беше, че по този начин опазваме традициите и знаците на българския парламентаризъм. Е, по какъв начин ще обясните този нов знак в този момент ", написа тя.

Краткият живот на ремонтираната зала в Партийния дом докара до скандал поради това, че парламнетарните публицисти бяха изолирани в приземния етаж на постройката и нямаха естествен достъп до депутатите. 

Зам.-председателят на 47 Народно събрание Кристиан Вигенин репликира Караянчева във Facebook-профила си, като я упрекна в двоен стандарт.  

" Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от националното неодобрение зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 година, през днешния ден се ядове, че са инсталирани решетъчни порти зад стъклените порти на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за жители и публицисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови порти не трансформират това ", разяснява той. 

Вигенин въпреки всичко показва, че не е осведомен кой е взел решението за слагането им и показва, че " несъмнено ще получим пояснение на идващия Председателски съвет ". 

Депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева разгласи инсталираните железни порти за " опасност за публичния ред " и " позорно дело ", като изиска " основателят " да се извини за това решение. 

Гунчева разгласи, че усилването на отбраната на Народното събрание е " боязън и пренебрежение към народа, който е избрал всички нас " и че това е знак на " неустановеност и предпочитание за борба ". Декларацията ѝ завърши без коментар от страна на ръководителя на 47 Народно събрание Никола Минчев. 

Само преди няколко месеца депутатите от " Възраждане " проведоха митинг с апели за поради ограниченията за Covid-пандемията точно през входа, който в този момент се е сдобил с железни загради. Атаката им беше удържана в продължение на към час благодарение на солиден полицейски кордон, като беше стигнала до вратите на Народното събрание. 

До момента не е ясно кой е взел решението за слагането на преградите в постройката на Народното събрание. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР