Монтанското село Дива Слатина почете своите герои, загнали на фронта,

...
Монтанското село Дива Слатина почете своите герои, загнали на фронта,
Коментари Харесай

Дива Слатина почете своите герои, загинали на фронта

Монтанското село Дива Слатина уважи своите герои, загнали на фронта, научи организация BulNews.

„ Майка ми е била на 6 месеца,когато татко ѝ е отпътувал на фронта. Бил е на 19 години”, споделя вуйна Надка от Дива Слатина. Името на дядо ѝ Георги Живков, умрял през 1913 година, е изписано най-горе на паметната плоча. На нея са 27 имена, най - доста са мъжете от селото починали по фронтовете на Балканската и Междусъюзническата войни. Двама не са се върнали вкъщи и след Втората международна война.
Според Иван Костов, основател за създаване на мемориала, починалите от селото са над 100. Но документи са открити единствено за 27. Цели 15 години Иван търси имената на героите от Дива Слатина във военните архиви. Прави подписка, тропа на вратите на по-големи и по-малки началници, търси поддръжка от Военното министерство и общината. Сега, месеци преди да навърши 90 години, някогашният преподавател е удовлетворен. Седнал на скамейка пред паметната плоча, гледа съвсем безверен марша на бойците, слуша стихове на Вазов и национални химн, изпълнен от взвод военни музиканти.
Преди десетилетия в селото са живели над 600 души, в този момент - към 50. Но довечера площадът е изпълнен с хора, след ритуала ще има концерт на група от локалното читалище и от прилежащите Дълги дел и Копиловци. А вуйна Надка се взира в имената на паметната плоча и пита: Кресна, където е умрял дядо ѝ, в България ли е?
Изграждането на мемориала е финанссирано с целеви средства от бюджета. Изработен е от скулптора Димитър Гоцак.
Балканската война, наричана още Първата балканска война, е боен спор сред Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга, траял от 26 септември /9 октомври по нов стил/ 1912 до 17/30 май 1913 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР