Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева,

...
Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева,
Коментари Харесай


Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева, с която иска да

Монтанската община Берковица пусна социална поръчка за 120 хиляди лв., с която желае да си закупи машина за събиране на листа и био боклуци от улици и алеи. Желанието на общинарите градът им да е чист и спретнат е похвално, само че техническите параметри на заданието повдигат подозрения дали изборът на машина и реализатор не е изработен авансово.

Поръчката е пусната още в първите работни дни на новата година, а срокът за подаване на документи е 8 февруари 2018-та.

Съдейки по характерностите, общината търси невисок клас машина за разчистване. Такива са да вземем за пример Dulevo 850 и RCM Patrol - имат сходни параметри и правят идентична работа. Разликите им са безусловно в милиметри, само че едната не покрива условията, а другата стои съвършено върху документите на поръчката. За помощ по тематиката се обърнахме към Борис Велев, който от години е в сектора с почистващите машини. 

От община Берковица са дали следните условия за размери на машината:

- Дължина: макс. 3400 мм
- Ширина: макс. 1150 мм
- Височина: макс. 2100 мм

 Dulevo 850


RCM Patrol



Dulevo 850 се вписва с размери 3400х1100х2070мм.

RCM Patrol отпада още тук поради 20 сантиметра. Размерите на машината са 2970х1300х1999 мм. Иначе машините имат идентични дизелови мотори и правят идентична работа, счита Велев. 

Нека отидем на едно от другите условия на берковчанските общинари: размер на бункера за боклуци по документи: 800-1000 литра. Обемът на Dulevo 850 е тъкмо толкоз, а на различен модел от същия клас Electra 2.0 - 1500 литра и непосредствено отпада.

 Electra 2.0 

Четейки техническите спецификации в публичната поръчка, мислим по този начин: или в Берковица има някой огромен познавач по почистващи улични машини, или пък някои в общината си е харесал машина, копи-пейстнал е информацията върху документа и е качил поръчката.

 Изключително подробните условия към диаметъра на завоя и шумовите равнища

Ключово в публичната поръчка е желанието на Берковица новата им машина за 120 хиляди лв. да има и шарнирно завиване, т.е. предницата да бъде на обособена ос от задницата с бункера за боклуци.  Изискване, в което няма необикновен смисъл, разясниха експерти пред OFFNews. Именно в тази част от техническата спецификация всички останали отпадат непосредствено и конкуренция няма. 

Обърнахме се за коментар към община Берковица и отговор получихме зам.-кмета на Берковица Ася Велиславова. Публикуваме го с незначителни съкращения: 

Не мога да разясня Вашите „ съмнения “, тъй като Техническата спецификация е направена от експерти на Общинска администрация-Берковица след разбор на минималните механически условия, на които би трябвало да дава отговор машината, с цел да е оптимално ефикасна за градската инфраструктура.

Смея да настоявам, че прецизно съблюдаваме условията на Закон за обществените поръчки и ППЗОП за обезпечаване на успеваемост при разходването на обществените средства.

Стараем се, спазвайки правилата и наредбите на Закон за обществените поръчки и ППЗОП да сме справедливи и безпристрастни при избор на реализатори в процедурите.

Видно от електронната кореспонденция, публичната поръчка е минала прелиминарен надзор на Агенцията по публични поръчки и Становището с №КСИ-233 от 22.12.2017 год. е оповестено под название „ Осъществен прелиминарен надзор “.

Предварителният надзор по чл.232, ал.3, т.1 и ал.5 от Закон за обществените поръчки /I етап/ обгръща и плана на Техническа спецификация. В резултат на този надзор не са направени констатации и рекомендации свързани с параметрите разказани в Техническата спецификация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР