Монтана отбеляза 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с

...
Монтана отбеляза 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с
Коментари Харесай

Монтана се преклони пред Васил Левски

Монтана означи 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с поклонение пред неговия монумент. То бе проведено от общински комитет „ Васил Левски” със съдействието на Регионалния исторически музей.
„ Всеки минал ден ни отдалечава от епохата, в която е живял Левски. От съответните условия на живот като материална реалност, подвижност и мисловни парадигми. Същевременно обликът на българския Апостол на свободата остава все по този начин ослепителен, а поклонението пред него – все по този начин известно, усилват се и местата наизуст, свързани със светлата му персона. Васил Левски се утвърждава като безконечен образец за подражателство – със своята безкористност, висок морал и чутовна отдаденост на по този начин бленуваното през втората половина на 19-ти век основаване на самостоятелна българска страна и равнопоставеност на всички народности, които „ ще живеят в нейните лимити “.
Когато се приказва за Левски, нормално се задава риторичният въпрос „ Защо ни е нужен през днешния ден? “ Аз считам, че всеки има собствен личен отговор и носи в себе си следващия облик на Апостола като неосъществим образец за мъжество и персонално достойнство”, сподели в словото си шефът на РИМ доктор Ваня Иванова.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад от името на регионалния шеф на Монтана Росен Белчев, кметът на oбщинаta Златко Живков, културните институции в града, учебни заведения, неправителствени организации, жители. Председателят на общинския комитет „ Васил Левски” Траяна Ценова акцентира всеобщата съпричастност към честването.
Присъстващите получиха флаер, върху който са закрепени по-важните дати от живота и делото на Апостола на свободата. Идеята е този флаер да провокира любознанието и интереса им да потърсят по-подробна информация за маркираните в него исторически обстоятелства, персони, протичащи във времето процеси, разясни доктор Иванова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР