Монтана е далеч от грипна епидемия. Обстановката в съседните области

...
Монтана е далеч от грипна епидемия. Обстановката в съседните области
Коментари Харесай

Северозападът е далеч от грипна епидемия

Монтана е надалеч от грипна зараза. Обстановката в прилежащите области Видин и Враца, също е спокойна, оповестиха от хигиеничната ревизия.
83 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни болести в Монтана за първата една седмица на месец януари, заяви доктор Мария Каменова, заместник-директор на РЗИ Монтана. В съпоставяне за същия интервал на предходната година, когато бяхме в грипна зараза заболеваемостта е била 648 на 10 000.
"Заболеваемостта не буди терзание, към момента не сме даже в предепидемични стойности. Трябва да достигнем към 220 случая регистрирани с грип и ОРЗ на 10 000 за една седмица, с цел да се разгласи предепидемична конюнктура. Обикновено при грипа нещата напредват доста бързо- за няколко дни има взризообразно повишаване на броя на заболелите заради доста ефикасния механизъм на въздушно-капковите инфекции и инфекциозност на грипния вирус и доста лесното му разпространяване в групова конюнктура. За момента нещата са спокойни в нашия район ", изясни доктор Каменова.
За България заболеваемостта от грип е 119 на 10 000 души. За Видин е регистрирана 150, а на половина са болните във Врачанско, добави доктор Каменова.
"Обаждат ми се персонални лекари с въпроса да вършат ли имунизации или не. Все още могат да се вършат имунизации- наложителни, целесъобразни и други. Дори и противогрипна ваксина може да бъде направена. Изисква се време, с цел да се придобие нужният предпазен имунитет след противогрипна ваксина, само че въпреки всичко организмът ще бъде квалифициран и се допуска, че инфекцията ще протече доста по-леко ", сподели Каменова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР