Моноспектакълът Бродски/Баришников е световно събитиеСветовноизвестният балетист, хореограф и актьор Михаил

...
Моноспектакълът Бродски/Баришников е световно събитиеСветовноизвестният балетист, хореограф и актьор Михаил
Коментари Харесай

Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България

Моноспектакълът „ Бродски/Баришников ” е международно събитие

 20_bar  20_barr  20_barish
Световноизвестният балетист, хореограф и артист Михаил Баришников изнесе възвишен моноспектакъл пред българска аудитория на сцената на Софийска опера и балет и беше извикан четири пъти на бис от хората в плен на еуфорията. Пълната зала беше омагьосана от майсторството на именития актьор, който с нито едно от съвършените си придвижвания даже не загатна, че в края на тази седмица навършва 71 години.

Моноспектакълът “Бродски/Баришников ” е разгласен за международно арт събитие. Постановката е едно възобновление на умрелия през 1996 година руско-американски стихотворец, мъдрец, публицист и притежател на Нобелова премия за литература Йосиф Бродски. “Този театър е извънредно значим миг в моя живот – преход от балетната игра към театъра ” – споделя Баришников. Моноспектакълът обикаля от 2015 година международните подиуми, а билетите за него се разпродават за броени часове. “Бродски/Баришников ” е подложен от латвийски сценичен и кино режисьор Алвис Херманис. Сценографията на представлението припомня на очарователна зимна градина, в която Баришников рецитира стиховете на своя другар и Нобелов лауреат Йосиф Бродски, с който са претърпели емигрантските години в Съединени американски щати.

Михаил Баришников предава поезията на Бродски, с който са били другари от далечната 1977 година, три години откакто Баришников напуща родината си. Споделената орис ги сближава както създатели и огромни другари. По-късно двамата стават и съдружници в бизнеса. Откриват съветски ресторант “Самовар ” в центъра на Ню Йорк. Литературните анализатори настояват, че поезията на Бродски е една от най-трудните за разбиране и запаметяване, само че това не плаши ни минимум Михаил Баришников. Критиците пишат, че “Баришников по неповторим метод пресъздава с глас и придвижвания поезията на Йосиф Бродски, а постановката е избрана като “хипнотизираща потиснатост ”. Режисьорът Алвис Херманис споделя, че “това, което Миша прави с тялото си…, е един тип непринудено електричество ”. Освен с пластичните си умения, Баришников изненадва с гения си на трагичен актьор. Запис с истинския глас на нобеловия лауреат Бродски добавя театралното зрелище, което е на съветски със надписи на български език.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР