Монополът все още възпрепятства развитието на пазара. Това обявиха от

...
Монополът все още възпрепятства развитието на пазара. Това обявиха от
Коментари Харесай

Търговци на горива плашат с масови протести

Монополът към момента попречва развиването на пазара. Това оповестиха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Те заплашват с всеобщи митинги в цялата страна против Закона за горивата, който би трябвало да влезе в действие на 27-и октомври.

Дребните търговци изпратиха позиция до министъра на стопанската система Емил Караниколов, в която упорстват за поддръжка и възобновяване на разговора по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата. Влизането в действие на този закон се отсрочва към този момент от една година поради недоволството на дребните превозвачи на гориво. Както и на земеделските производители и на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обсег.

Преди 9 месеца министър Караниколов и заинтригуваните лица работеха за основаването на работещ закон. Заедно благодарение на организации като КРИБ и АИКБ, законът е бил утвърден от бизнеса, само че положените им старания не са постигнали триумфа поради монопола, безапелационни са търговците на горива.

Дребните търговци дефинират този законопроект като опит да се ограничи конкуренцията, като се вкарат по-високи условия за уставен капитал и банкови гаранции за присъединяване на пазара, които ще са проблем за по-малките компании. Собствениците на данъчен склад и търговците на едро би трябвало да имат най-малко 1 млн. лева уставен капитал, а търговците на дребно най-малко 20 хиляди лева Банковите обезпечения варират от 20 хиляди лева на обект до закрепена сума от половин милион лв., като залагането на горна граница прави тежестта за дребни и огромни непропорционална.

Според търговците от асоциацията сегашният закон изисква регистрация, която ти слага в неспособност да работят поради високите финансови бариери. Според тях в закона би трябвало да бъдат контролирани и други неща - да вземем за пример настояванията за вместимости. Също по този начин би трябвало да се регистрира фактът, че има машини, които не могат всеки ден да вървят до бензиностанция. А законът не разрешава зареждането с горива на транспортни средства или извънпътна техника или машинизация от мобилни бензиностанции. При нарушаване на възбраната се постанова санкция или имуществена глоба от 20 000 до 200 000 лева Водачите са длъжни да зареждат с гориво единствено на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към неподвижен парцел. По дребните обитаеми места има региони, където в периметър от 30 км няма бензиностанции.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР