Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не

...
Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не
Коментари Харесай

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Монополът е казусът на здравната каса, тъй като до момента в който тя не се демонополизира, до момента в който не влезе в допълнение здравно обезпечаване, считам, че ще вървим отново по същия метод. Факторът “каса” дефинира разпоредбите, което от време на време не е в унисон с положителната клинична процедура. Това разяснява по проф. доктор Григор Горчев, шеф на УМБАЛ “Св.Марина”, Плевен, почетен ректор на Медицински университет – Плевен във връзка инспекциите, които стартира прокуратурата в 7 лечебни заведения и казусът с източването на средства от Здравната каса.

Прокуратурата стартира следствия в 7 лечебни заведения. Проверките на Здравното министерство са открили, че тези лечебни заведения се източват посредством разнообразни контракти Според Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор. лечебните заведения, в които проверяващите влизат, са на ръба на банкрута. Източването на средства от Здравната каса също е проблем.

“Проблемът стартира да изплува в този момент. Министър Ананиев и неговият екип раздрусаха системата, която бе заспала дълго време. Нещата, които се знаят, получават и вършат, трябваше рано или късно да се открият, поправят и да се мисли във връзка с нови методики и методология. Вижда се, че системата буксува, не е ефикасна и това е реалност. Мисля, че не са единствено 7,може и да са повече. Никой не може да каже какво ще се получи отсам нататък”, изясни проф. доктор Григор Горчев.

Той разяснява още, че няма резултат за робота “Да Винчи” и остава същата клинична пътека, която е сега, т.е могат да се оперират с тази хирургия и пациенти, които нямат онкологични болести. “По този смисъл се обезсмисля ендоскопската хирургия, която е основата, базата”, сподели още той.

Проф. Горчев оцени като добър знак нарастването на парите за редица клинични пътеки. Според него финансите са значими, само че моделът на опазването на здравето би трябвало да е ориентиран по този начин, че да търси интереса на пациента, а не на една или друга институция.

“Основно би трябвало да се смени системата. Пациентът е подвластен къде ще се лекува. Той би трябвало да бъде освободен къде ще се лекува. Добрите практики и лечебни заведения ще останат. Тези, които имитират активност, малко по малко ще отпаднат”, сподели експертът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР