Монопол над историческата истина (тя ни сблъска и на 9-и)

...
Монопол над историческата истина (тя ни сблъска и на 9-и)
Коментари Харесай

Картини от една изложба

" Монопол над историческата истина (тя ни сблъска и на 9-и) няма нито една партия и нито един парламент! " Проф. Евгения Калинова - нея изтъквам, и сътрудници си приказваха за учебниците в " История.bg " (силно пропагандни, постоянно пренаписвани, част от държавната политика). Спориха кои обстоятелства от най-близката ни история са значими и по какъв начин да се поясняват. " Само безспорните... тоталитарният режим не е неподвижен, той се развива... напълно обикновено може да се учи в подтекста на Студената война - прекъсвана, доцент Румяна Маринова-Христиди не можа да се доизкаже. Оставиха й време единствено за заключителни думи.

Директорът на Института за исторически проучвания в Българска академия на науките доцент доктор Даниел Вачков се радваше на най-голямо внимание. Най-добрият ценител на стопанската ни история на никое място не написа за банкрути и по тази причина думата не би трябвало да влиза в учебниците. Така доцент доктор Валери Колев поправи доктор Евелина Келбечева, която държеше те да бъдат упоменати. Три години сме издържали окупационната руска войска - вметна тя. Както армията на Антантата след I международна война - вметна той. " Пропагандата продължава в доста тежка форма " - тревожи се тя. Така е, все ще се откри кой да почисти паметниците - " подправените идоли на освободителката ", предпазени с междудържавен контракт от 1992 година

Разглеждам изложбата, открита на 9-и в Руския културно-информационен център. Снимки и документи наблюдават " пътя към успеха ", а не " освобождението " (нямало такова) на Източна Европа от нацизма. Ако беше на 9 май, нямаше да реагираме, сподели министър Екатерина Захариева на 20-и. Посолството на Русия изкусно тушира смута на Външно, променяйки заглавието й, съгласно Георги Ангелов - провокационно. Председателят на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев я назова " вероломен акт ". В прорез с тълкуването, че един тиранин надделял различен, тайно тласнат на Изток от подписалите Мюнхенския сговор, той похвали демократичното държавно управление на Муравиев и осъди окупатора, само че не и съдружниците му, поделили си Европа дружно с него.

Потомците на окупираните европейци (дядовците им се възползваха от подялбата на Чехословакия) през днешния ден гнусливо празнуват 1.IX.1939-а, замитат 30.IX.1938-а, избутват Деня на Европа пред Деня на Победата, омаловажават го посредством сталинските репресии (освобождаването се трансформира в покоряване, добавя доцент Вачков. Но не помнят кой предопредели тоталитарната им орис през кървавия ХХ век, кой подаде на Сталин листчето с процентите за въздействие и кой му отстъпи своите в Потсдам. Тихо заобикалят и " неизбежния ни цивилизационен избор " през март 1941-ва, само че след някое и друго десетилетие, когато тайното отново стане очевидно, да не изпаднем отново " в обстановката на " губещи. И тогава някой просрочен воин като Иван Сотиров отново истерично ще прекъсва събеседника си и ще преувеличава геройството на идващ Константин Муравиев, сетил се като прапрадядо си да къса връзки и да афишира алегорична война на губещия чак на 8.IX.1944 година

На 7-и и в " Седмицата на бързи обороти " дипломатично заобиколиха тематиката. Не загатнаха мнението на Външно, не посмяха да кажат и кой ни набута в руската зона, където (според Теодора Димова в " Нещо повече " на 9-и) очите на всички били идентични. " Шири се недоумение какво тъкмо се е случило ", продължава проф. Ивайло Дичев. Мълчи за проектите демократичните армии с остатъците от хитлеристките да настъпят против Червената войска, с цел да не влезе в Берлин. И за разкритите от руското разузнаване планове на западните антихитлеристи да възмездят Турция с половин България поради неучастието й във войната. А и Гърция - щото била срещу Хитлер. Съгласен е, че и тогава, и в този момент геополитическите упоритости на Големите са основополагащи, а дребната страна би трябвало да им се подчинява, вместо да е неутрална. Да сме живи, нек ни..., радостно го допълват македонците.

Излизам от тъмния и преглеждам светлия интервал. Гей паради (снайперисти охраняват американския дипломат и колегата му в Сараево); еднополови бракове; пороци, оповестени за добродетели; шведският професор Содерлунд е подготвен да опита човешко. Фалшиви герои, болнични листове и ТЕЛК-ови решения. Председателят на Съюза на съдиите, доверил се на Българския хелзинкски комитет, освобождава палач, нарекъл съда подкупен. Големите упрекнати най-често са оневинени.

Постиженията са зашеметяващи. За 30 години продадохме двете Българии, издигнати през " незаконните " 45. Газопровод, сондаж, рудник, киберсигурност - все непостижими задания. С развиване, едвам догонващо, с туризъм и панаири на занаятите и зарзаватите, страната - безсилно мъниче (граничи с море, само че към този момент не е морска), разчита на фондация " Америка за България ", на програмата й " Равен късмет " - " записването се случва през юли " - с цел да може отличничката Принцеса Иванова от с. Долни Цибър да отиде на учебно заведение в Лом с рейс. " Искате ли да продължите образованието си в посока висше обучение? " - я пита Ирина Недева на 23.08.2019 година Слушам обезличения й български, незвателните й обръщения на персонално име и не ми е " о`кей ", че лятното " Преди всички " замлъкна на 13-и. На 6-и със заря-проверка бе " комплициран край " и на тържествата в Пловдив, само че след 134 години " Съединението остава повече на думи " (президентът Радев) а " ние в хаоса уют си намираме " (с бира).

Самовлюбен финансист (Боян Дуранкев) ме успокоява, че действително бедните били доста малко. И без изявления в профилирани издания ще му кажа за какво. Столипиново се изнесе в Дуисбург, а дупнишките села са в Северна Италия. На книга и 700-те хиляди здравно неосигурени са понамалели. Мнозинството, лечебно финансирано единствено на половина, ползва правилото на материалната заинтригуваност. Знам и кой е най-големият вложител от чужбина (най-много са преводите от жриците на любовта).

А светът - удавен в отпадък, презастроен, премоторизиран, обезлесен, повалян от чумни епидемии, към този момент скотски - се гърчи климатично. Либералният модел е привършен, демокрацията е деградирала, пазарната стопанска система е в невиждана рецесия. Нерадостните констатации на Путин и Макрон пропукват доверието в избора на преходниците. Затова най-учтиво - като Бойко Борисов към Урсула фон дер Лайен в Гранитната зала на Министерски съвет на 29.08.2019 година ( " толкоз бързо се случи идването й " ), ще попитам: Това ли е напредъкът, Каролев?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР