Мониторинговата група от Европейския парламент ще проучва ареста на бившия

...
Мониторинговата група от Европейския парламент ще проучва ареста на бившия
Коментари Харесай

Мониторинговата група подхваща ареста на Борисов

Мониторинговата група от Европейския парламент ще изследва ареста на някогашния българкки министър председател Бойко Борисов.

Това заяви особено за Клуб Z нейният ръководител – нидерландската евродепутатка София ин `т Велд от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ).

Преди няколко дни Групата за наблюдаване на демокрацията, правовата страна и главните права е получила писмо от Конференцията на ръководителите на политическите групи в Екологичен потенциал. Това стана по искане на Европейската национална партия (ЕНП) – най-голямата парламентарна група. Тя се отхвърли от първичната си концепция да вкара случая с Борисов в спор в пленарна зала, откакто другите групи възразиха.

„ Трябва да получим някаква изясненост. Мисля, че не става дума за арест, а за задържане. Трябва да изясним какъв е бил статутът, по какъв начин се е стигнало до това, каква е законовата основа “, посочи Ин `т Велд.

Възможно е групата още веднъж да посети България по-късно тази година. Но визитата няма да бъде единствено поради арестуването на експремиера.

Групата преглежда свързани с върховенството на закона случаи в няколко страни от Европейски Съюз, съобщи словашкият евродепутат Владимир Билчик от ЕНП, който също е неин член. И казусът с Бойко Борисов ще бъде наблюдаван доста деликатно, увери той. Експремиерът също е от ЕНП.

Бившият министър-председател бе арестуван през март след акция на Министерство на вътрешните работи в дома му. Оказа се, че това е станало по сигнал на хазартния необут в заточение Васил Божков и отчета на Агенция „ Държавна финансова ревизия “ (АДФИ), съгласно който комисията по хазарта ощетила държавния бюджет с над половин милиард лв.. Българската прокуратура не беше известена за акцията, а Борисов - освободен още на другия ден.

Интересното е, че Мониторинговата група бе на нож с Борисов, до момента в който той бе министър председател. Тя стартира да следи България през лятото на 2020 година Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев отхвърлиха да вземат участие в две чувания и бяха показани от заместници. И двата пъти членовете на групата не останаха удовлетворени от отговорите и пратиха спомагателни писмени въпроси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР