Мониторингът над правосъдието у нас отпада, но не съвсем, става

...
Мониторингът над правосъдието у нас отпада, но не съвсем, става
Коментари Харесай

Мониторингът над правосъдието на България отпада, но не съвсем

Мониторингът над правораздаването у нас отпада, само че не напълно, излиза наяве от  днешния отчет, който  преглежда постигнатия през миналата година прогрес в осъществяването на последните 17 рекомендации, дадени от Европейска комисия в отчета ѝ от януари 2017 година В него със удовлетворение се отбелязва поредната работа на България по осъществяването на тези рекомендации, се сподели в известие на представителството на Европейска комисия у нас.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на присъединението ѝ към Европейски Съюз. Необходимо е България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване. България би трябвало да реализира мониторинг на трайното осъществяване на промените посредством новооснован съвет, който ще действа след привършване на мониторинга на Комисията, като достигнатите изводи ще се употребяват в бъдещия разговор с Комисията в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, по този начин и механизмът, обхващащ целия Европейски Съюз, следва да подкрепят устойчивостта и необратимостта на промените, даже след края на МСП за България. Преди да вземе дефинитивно решение, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкерказа: Още при започване на мандата си заявих, че бих желал механизмът за съдействие и инспекция да завърши при тази Комисия. Разбира се, реализирането на тази упоритост постоянно е зависело от осъществяването на всички условия в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. През последните години България означи впечатляващ прогрес в осъществяването на рекомендациите на Комисията. Въпреки че към момента са налице провокации, свързани с осъществяването на нужните промени и поддържането на набраната скорост, маркираният от България прогрес понастоящем е задоволителен, с цел да се обмислят прекратяването на действието на МСП и потреблението на нови механизми за мониторинг на национално ниво и на нивото на Европейски Съюз. Ще чуем деликатно мненията на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение.

От последния си доклад Комисията следи консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дълготраен проект ще бъдат нужни решителност и следващи дейности на първо място на национално ниво посредством съвета, който ще действа след привършване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместител министър-председателя, отговарящ за правосъдната промяна, и от представител на Висшия правосъден съвет. Отговорността за обезпечаване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното действие на страната е вътрешна конституционна отговорност на всички национални държавни управления към техните жители. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите страни членки. В тази връзка въпросите, обсъждани от съвета, който ще действа след привършване на мониторинга, ще бъдат употребявани и в разговора с Комисията в границите на бъдещия механизъм на Европейски Съюз за върховенството на закона.

В допълнение към уговорката за продължение на промените, свързани с битката с корупцията, Комисията отбелязва по-специално уговорката на българското държавно управление да вкара процедури по отношение на отчетността на основния прокурор, в това число за опазване на независимостта на правосъдната власт в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също по този начин уговорката на българските органи да одобряват законодателство за анулация на разпореждания на Закона за правосъдната власт, изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участие в професионални сдружения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР