Мониторингът на Европейския съюз над българската правосъдна система като цяло

...
Мониторингът на Европейския съюз над българската правосъдна система като цяло
Коментари Харесай

Огнян Минчев: САЩ ни казват, че не може да сме хем така, хем иначе

Мониторингът на Европейския съюз над българската правосъдна система като цяло се прояви като една бюрократична процедура, в която хора, стремящи се към едно внимателно изложение, формулираха отчетите към България, че няма значителен прогрес в битката с корупцията. Не знам в цялост какво ще предаставлява методът на Съединени американски щати към българската корупция, само че ще бъде по-различен. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия политологът Огнян Минчев във връзка изказването на държавния секретар на Съединени американски щати, в което арбитър Андон Миталов се показва като участник в "сериозна корупция " и му се не разрешава да влиза в страната.

Тези, които чакат, че Съединени американски щати ще реформират българската правосъдна система и ще я създадат по-справедлива, се лъжат. Съединени американски щати са наш сътрудник в НАТО и имат собствен стратегически ред, който би трябвало да следват. Ако България не отговаряше на стандартите на НАТО в последните 15 години, това беше подценявано, поради по-релаксираните интернационалните връзки. Сега обстановката е друга и позицията на Съединени американски щати дава отговор на тези изменени времена и нуждата България също да отговори на тях, съобщи Минчев.

Елена Поптодорова: Съединени американски щати се завръщат в района и това е добра вест

България е суверенна страна и нейните институции би трябвало да вземат решенията си независимо. Същевременно ние сме сътрудници, имаме общи инетереси и от тази позиция българските управляващи би трябвало да си дадат ясна сметка, дали в случай че Съединени американски щати вършат сходен демарш, дали това не е и в полза на България. Никой няма интерес от облагодетелстване на избрани групи за сметка на обществото като цяло, уточни политическият анализатор.

В огромна степен носим отговорността, че ставаме терен на сходно опълчване (между Съединени американски щати и Русия – бел.ред.) Когато принадлежиш към избрана общественост като НАТО, не може да си хем по този начин, хем по този начин, не можеш да правиш взаимни отстъпки, да кърпиш, при едно възходящо опълчване не може да не изразяваш позицията на съюза, към който принадлежиш. У нас хем има упования някой извън да ни реши проблемите, хем, когато някой се пробва да го направи, споделяме "кои са те, че да ни кажат ". Това една полярност, изразяваща дълбокото вътрешно противоречие на проблемите, които би трябвало да решаваме. Тези несъвместими позиции са белег за вътрешна противоречивост и неспособност сами да се заемем с проблемите си, а би трябвало да го създадем, акцентира Минчев.

Бойко Борисов се срещна със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати Матю Палмър

Той разяснява и ескалацията на напрежедението сред президента и държавното управление. Това, което се случи с изявлението на основния прокурор, сложи президента в едно разискване дали той и смейството му са подхванали някакви стъпки, които не подхождат на закона или на морала. Тук беше ускорена и радикализирана позицията на президента за това какво съставлява ръководството на държавното управление. Тази позиция може да се преглежда и като избран щит против продължаващи дейности на прокуратурата или други институции, поставящи под подозрение легитимността му като президент. Занапред не можем да чакаме нищо друго с изключение на усилването на опълчването сред президента и премиера, защото те осъзнават, че мандатите и на двамата изтичат и има потребност от ново позициониране на политическите пластове, сподели още Огнян Минчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР