Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално

...
Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕК не е взела формалното решение да спре мониторинга, но той отпадна

Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България официално падна. Трябваше да има едно официално решение на Европейска комисия за отпадане на мониторинга, само че настъпи рецесията с ковид и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали тематики, с изключение на битката с пандемията. В момента Народното събрание гледа главно ограничения за обстановката в здравно отношение. След като се изкара отчетът в края на предходната година Европейска комисия изиска мнението и на Съвета и на Парламента. Мнението им е, че мониторинговият механизъм завършва.
Това сподели в предаването " Лице в лице " евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев по отношение на документ на Европейска комисия, в който се показва, че към момента страната ни има проблеми с преследването на корупцията по високите етажи и реформирането на съда и прокуратурата и поради това „ продължава да следи “ България през Механизма за съдействие и инспекция – въпреки Жан-Клод Юнкер да даде обещание в края на мандата си, че мониторингът ще падне.

„ През октомври 2019 година на съвещание на Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция имаше два отчета – един за България, един за Румъния. И двете страни, от влизането си в Европейски Съюз, бяха подложени на този мониторингов механизъм. Ясно беше декларирано: България изпълнила всички рекомендации на Европейска комисия във връзка със правосъдната промяна, битката с корупцията и върховенството на закона “, посочи Радев.

По думите му в края на предходната година Европейският парламент също е подкрепил тезата на Комисията и е декларирал, че България е изпълнила условията за отпадане на наблюдението. Той изясни, че е станало комплициране поради неверно пояснение на документ, който е чернова, а по този начин се е основала подправена вест, че мониторингът ще остане.

Проблемите с корупцията и върховенството на закона участват при всяка една държава-членка на Европейски Съюз, уточни Радев. Той добави, че те могат да разклатят икономическия и фискалния ред в дадена страна и по тази причина се упорства за Общоевропейски механизъм за върховенството на закона.

„ По едни и същи критерии би трябвало да се гледат страните членки, а не както до момента – дискриминационно и да се гледат България и Румъния, макар че има рецензии за Полша и Унгария “, посочи Радев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР