monitor.bgПретенция за щети от 2400 лева заради загубен багаж са

...
monitor.bgПретенция за щети от 2400 лева заради загубен багаж са
Коментари Харесай

Авиокомпания плати 2400 лева за загубен багаж

monitor.bg

Претенция за вреди от 2400 лв. поради изгубен багаж са изплатени на земляк от нискотарифен авиопревозвач. Обезщетението е оптималното допустимо от самолетната компания, само че с цел да получи сумата пасажерът е пазил всички касови бележки и документите за движимостите и облеклата в багажа.

Претенция за вреди от 2400 лв. поради изгубен багаж са изплатени на земляк от нискотарифен авиопревозвач. Обезщетението е оптималното допустимо от самолетната компания, само че с цел да получи сумата пасажерът е пазил всички касови бележки и документите за движимостите и облеклата в багажа, разясниха специалистите от Европейски потребителски център за „ Монитор “.

Обикновено компенсацията на пасажера за изгубен багаж се изплаща на кг по 30 евро. Друг забавен случай за изплатено обезщетение е за безценен куфар с нарушена целокупност. И тук става дума за нискотарифен авиопревозвач, който е платил 500 евро за надупчения багаж.

Вчера бяха отменени към 400 полета на Ryanair.

т и до няколко страни в Европа заради протестни дейности на водачите. Засегнати са към 55 000 пасажери. За 24 часа стачкуват водачите в Ирландия, Германия, Швеция, Белгия и Холандия, с претенции за смяна в заплащането и изискванията на труд. Това докара и до анулацията на 4 полета от и до София. Може ли българите потърпевши да получат компенсиция? В момента юристите в Европа се питат дали самолетните компании би трябвало да дават пари или не поради стачки на личния състав, тъй като митингът им се смяташе за " изключителна обстановка ". Така съгласно европравилата се освобождава търговеца да изплаща обезщетение, споделя Игнат Арсенов, шеф на Европейски потребителски център. Но две правосъдни решение в Европа по искове против „ Луфтханза “ и TUIfly отварят „ малка врата “ да си търсим правата за анулиран полет поради стачки. Най-пресният случай приключва с

отплата по 250 евро на двама пасажера,

добави Арсенов. Класическите случаи на анулирани полети са поради стачка, които стават в последния миг и пасажерите имат избрани права, тъй като не са известени 14 дни преди полета. Тези права включват 2 благоприятни условия – да бъдете пренасочени при сходни условия допустимо най-скоро или да откажете пътуването и да получите парите за билета си. Ако пасажерите изберат да пътуват полет имат право на грижи – безвъзмездна храна, питиета и настаняване в хотел при нужда от нощувка, както и превоз. Ако няма чиновник на самолетната компания на летището, какъвто е случая с нискотарифните компании, е значимо да пазим документи за направените разноски, с цел да претендираме откакто се приберем. Може да желаяме и в допълнение от 250 до 600 евро

парично обезщетение според от дължината на полета.

Европейската организация за сигурност на въздухоплаването е пресметнала, че международният пътнически трафик до 2040 година ще се усили с 360 млн. души, а броят на полетите - с 4 млн. Една от аргументите е интензивното развиване на нискотарифните самолетни компании. Според прогнозите на специалистите всяко тръгване при сегашния пропускателен потенциал на летището ще се забавя приблизително с 20 минути. По тази причина броят на закъснелите полети с повече от един час ще се усили седем пъти. А в следствие от закъсненията може да страдат до половин милион души годишно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР