Monitor.bgОколо 170 хил. души ще се възползват от възможността да

...
Monitor.bgОколо 170 хил. души ще се възползват от възможността да
Коментари Харесай

170 хил. българи тръгват за Гърция и Турция

Monitor.bg

Около 170 хиляди души ще се възползват от опцията да пътуват през трите почивни дни. Това сподели Константин Занков от Института за разбори и прогнози в туризма.

35 хиляди от тях ще изкарат празниците в прилежащите балкански страни - Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия. " За пътуванията си в чужбина нашенци ще похарчат по към 450 лева на човек. Това включва всички способи на напредване - с рейс, със личен превоз и със аероплан. Хората, които ще останат в родината, пък ще дадат по към 220-230 лева на човек за трите почивни дни в някои от курортите ни ", пресметна специалистът.

По думите му главно отвън страната пътуванията ще бъдат в Гърция и Турция, следвани от Македония, Сърбия и Румъния. Според него южната и югоизточната ни съседка остават най-атрактивни, като повода е последната опция за българите за отмора, въпреки и къса, на добра цена на морския бряг. „ Стотици рейсове потеглиха за Гърция и Турция ", посочи Занков.

Байко Байков, ръководител на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА), също счита, че българите тръгнали по празниците за чужбина, ще предпочетат прилежащите страни.

" 35% от пътуванията за почивните дни по Деня на независимостта се падат на прилежащите Гърция и Турция и след тях на по-малък интерес се радват други страни “, сподели Джамал Лютви от една от туристическите организации. Той удостовери, че българите се стремят да употребяват първите дни на циганското лято и за това избират да пътуват най-много в тези балкански страни.

От друга туристическа компания обясниха, че някои нашенци ще слеят трите почивни дни с още отпуска и ще създадат 7-дневни самолетни турове до Италия и Португалия. Мария Бъчварова, служителка в организацията посочи, че на Апенините те избират да почиват в Сицилия и Кампания, а в Португалия изборът им пада главно на столицата Лисабон, Коимбра и Порто.

Ирина Найденова от друга организация, изясни, че хората, за които неработни са единствено трите почивни дни са избрали къси турове със аероплан до някоя от европейските столици и остров Малта да вземем за пример, а у нас - в спа центровете или на българското море. " Българите, искащи да съчетаят тези почивни дни с късната си лятна почивка пътуват на 7-дневни почивки до курорти в Египет, Италия, Испания ", добави тя.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР