monitor.bgБлизо половината плащания в болниците излизат от джобовете ни14% от

...
monitor.bgБлизо половината плащания в болниците излизат от джобовете ни14% от
Коментари Харесай

Всеки 7-ми българин без достъп до лечение

monitor.bg

Близо половината заплащания в лечебните заведения излизат от джобовете ни

14% от популацията на България, което прави всеки седми българин, е без достъп до опазване на здравето. Тези данни изнесе Европейската комисия в годишния си отчет за равнището на опазване на здравето в Европейския съюз през 2018 година.

Това е и най-голямото предизвикателство в системата на страната, се акцентира в документа. В него се показва, че без здравни услуги са безработните за нескончаем интервал от време, извънредно бедните и най-много ромската част от популацията, които нямат средства за лекуване, само че и не заплащат здравни осигуровки. Тази част от хората не е обхваната от обществено здравно обезпечаване, се показва още като негатив в отчета. У нас няма лечебни заведения за небогати нито към неправителствения бранш, нито към вероизповеданията. По този индикатор страната ни е на дъното в класацията.

По смисъла на Закона за здравето у нас хората без здравни осигуровки могат да разчитат единствено на безвъзмездна здравна помощ по неотложност, само че не и на дълготрайно лекуване. Това значи, че в случай че човек с прекратени здравноосигурителни права си счупи крайници, той ще бъде натъкмен и гипсиран. Ако обаче се наложи да му бъде комплициран гвоздей и да бъде приет в болница, а по-късно и раздвижван от рехабилитатор,

ще би трябвало да си заплати

Така е и в случай че щитовидната му жлеза заболее и е нужна интервенция или се наложи да му бъдат извадени сливиците, да вземем за пример. Тогава отново ще би трябвало да си заплати.

В отчета се показва, че от медицински грижи когато и да е на денонощието са лишени и жителите на отдалечените региони даже те да са здравно обезпечени. Причината в този случай е, че там няма лечебни заведения, стационари и даже непрекъснати практики на общопрактикуващи лекари.

„ Създаването на специфичен нов фонд за покриване на лекуването на обществено слабите не е належащо да бъде създаван. Преди години беше образуван подобен, само че с незадоволителните 5 млн. лв. в него. На процедура той не се употребява всъщност. “ Така разяснява казуса пред „ Монитор “ юрист Пламен Таушанов – ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите. „ От него могат да се възползват хора, които нямат и един квадратен метър благосъстоятелност някъде. Това е доста висок аршин, защото някой може да има 2 дка земя на село, с които нищо не може да направи, само че това му пречи да влезе в графата, по която се пресмята дали лицето може да бъде лекувано за сметка на въпросния фонд. Още повече, че човек няма работа и приходи “, разясни юрист Таушанов. Според него по-големият въпрос е в това, че страната не се интересува от категорията, какво значи обществено слаб и за какво има здравнонеосигурени, чиито брой през годините

варира към един милион души

„ Към момента „ Пирогов “, може би е единствената болница в страната, която е основала стройна система за деяние за връзка с Национална агенция за приходите, откъдето схваща дали индивидът е обществено слаб по заложените критерии да няма благосъстоятелност, с цел да бъде лекуван със средства от фонда за небогати. Така, на тези хора им се обезпечава гратис освен приемът по неотложност, само че по-късно могат и да бъдат лекувани по клинична пътека, в случай че се наложи “, разяснява Пламен Таушанов. Адвокатът беше безапелационен, че е належащо да се преизчисли и промени критерият за беднотия, с цел да могат повече хора, небогати в реалност, да се възползват от него. Според него общините също би трябвало да финансират своите лечебни заведения за лекуването на тази категория хора. Той напомни, че все още единствено Столичната община заделя спомагателен финансов запас за петте свои лечебни заведения за лекуването на небогати без здравни осигуровки. Общо на 5-те общински лечебни заведения и 30 диагностично-консултативни центрове тя дава всяка година 10 млн. лева единствено за тази активност. От Българската асоциация за протекция на пациентите считат, че неправителственият бранш има запас да сътвори лечебни заведения за социалнио слаби. За образец от там показаха огромна болница за лекуване на ракови болести в Съединени американски щати, която се финансира от фондация с не по-малко от Щатски долар 600 млн. всяка година, като сумата се събира от дарения. Като минус за сходна процедура у нас от асоциацията показаха

неналичието на данъчни преференции

за сходна активност. Нейният ръководител Таушанов посочи, че такива лечебни заведения би трябвало да бъдат регистрирани „ нон профит “, както е по света, което значи без право на облага. Като незначително дребна дотация за университетските, профилираните и регионалните лечебни заведения в страната той уточни обстоятелството, че за общо 65 такива лечебни заведения страната отделя годишно 30 млн. лв..

Близо половината от средствата за лекуването ни си плащаме сами от нашия джоб, излиза наяве още от отчета на Европейската комисия. 47 на 100 от тях са за наша сметка, което ни подрежда на четвърто място преди дъното на класацията. Преди нас с по 2-3 % повече са Хърватия, Латвия и Румъния. Във Франция да вземем за пример пък доплащането от пациента е 7,5% и то при скъпи интервенции, а в Италия 5,2 на 100.

1 лекар на

над 320 души

Профилактичната активност в нашата страна е едва развита, дребна част от хората вървят на такива прегледи. Първичната помощ, към която спадат общопрактикуващите лекари, също е едва развита. С това се изяснява високият брой хоспитализации в България. Това се показва в отчета на Европейската комисия за опазване на здравето през 2018 година.

Оттам акцентират, че забележителният растеж в броя на болничните кревати в градските региони и в частния бранш също ускорява акцента върху болничната помощ. Реформите имат за цел ограничение на болничната активност и подсилване на извънболничната помощ, в това число посредством начинания като Националната здравна карта, медицински стандарти и по-строг режим за издаване на позволения.

Някои значими промени обаче са оспорени от заинтересуваните страни и анулирани от съдилищата, се показва още в отчета.

От Еврокомисията установяват, че неравномерното систематизиране на лечебните заведения, медицинските експерти и услуги в цялата страна също затруднява достъпа, като селските региони постоянно са ощетени, до момента в който в по-големите градове има свръхпредлагане на услуги.

При междинна национална стойност един джипи да се грижи за здравето на 233 индивида, записани в пациентската си листа, в дванадесет области един лекар се пада на над 320 души. При един доктор в област Кърджали, да вземем за пример, са записани 386, в Добрич – 375, в Перник – 349 души, до момента в който в София-град те са 196, в Плевен – 161, Пловдив – 195 души.

От Европейска комисия показват като причина за недобре развитата първична помощ освен общопрактикуващите лекари, само че и медицинските сестри. Като опция за справяне с тези провокации, оттова оферират страната да усили броя на експертите по здравни грижи, да усили заплатите им и да усъвършенства изискванията на труд.

Умираме най-рано в Европейски Съюз

поради затлъстяване и пиянство

Умираме най-рано в Европейския съюз поради затлъстяване и несъразмерна приложимост на алкохол. Тези нездравословни фактори се следят в България още измежду децата, като всяко пето от тях страда от наднормено тегло, излиза наяве още от отчета на Европейска комисия. От там означават, че макар слабото понижение на използването на тютюн нивото на тютюнопушенето измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2014 година доближава 28% (36,4% измежду мъжете). То е мощно публикувано и измежду подрастващите.

В същото време в нашата страна е висок коефициентът и на предотвратимата смъртност. По сходен метод предотвратимата с положително лекуване смъртност в България е четвъртата най-висока в Европейски Съюз, което демонстрира, че системата на опазването на здравето като цяло не съумява да лекува пациентите ефикасно и навреме. Приблизително една пета от болничните процедури биха могли да се реализират в границите на извънболничната помощ, до момента в който една десета от хоспитализациите и обвързваните с тях процедури биха могли да се избегнат изцяло, в случай че е налице по-добра извънболнична помощ, се показва в отчета.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР