money.bgПрез последното десетилетие приходите на Турция от износа на брашно

...
money.bgПрез последното десетилетие приходите на Турция от износа на брашно
Коментари Харесай

Турция е световен лидер в износа на брашно с дял от над 20%

money.bg

През последното десетилетие приходите на Турция от износа на брашно и артикули от него са достигнали 22 милиарда $, като върху вноса на пшеница на стойност 12 милиарда $ са получени 10 милиарда добавена стойност.

В количествено изражение износът на брашно е повишен от 170 хиляди тона през 2001 година до 3,3 млн. тона през предходната година. Това разгласи президентът на Турската федерация на производителите на брашно Ерен Улусой, написа sinor.bg.

Турция е международен водач в експорта на брашно с дял от над 20% от цялото количество, а в износа на макаронени произведения страната се подрежда на второто място, напомня Улусой, представен от Анадолската организация.

" През предходната година Турция изнесе брашно на стойност 1 милиарда $ при импорт на пшеница за 1,1 милиарда $. За всички артикули от брашно износът доближи 2,48 милиарда $, като от тях към 1,48 милиарда $ са брутна добавена стойност ", угочни президентът на федерацията. По думите му в страната сега работят 535 мелници.

Той добави, че Турция е на 8-мо място в света по произвеждане на пшеница с към 19-20 млн. тона годишно, само че поради вътрешното ползване на експортьорите на брашно се постанова да внасят спомагателни количества зърно, с цел да задоволят търсенето от чужбина.

" Докато през 2001 година пшеница се отглеждаше върху 9,3 млн. хектара, през 2019 година тази повърхност се е свила под 7 млн. хектара. Ако бяхме задържали тези площи на 9 млн. хектара, реколтата щеше да надвишава 20 млн. тона и нямаше да се постанова да внасяме пшеница ", разяснява Улусой.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР