money.bgНай-голямата мина за диаманти в света Argyle, известна с наличието

...
money.bgНай-голямата мина за диаманти в света Argyle, известна с наличието
Коментари Харесай

Най-голямата мина за диаманти в света ще бъде затворена

money.bg

Най-голямата мина за диаманти в света Argyle, известна с съществуването на розови и червени скъпоценни камъни, които създава всяка година ще бъде затворена след близо 4 десетилетия. Тя е благосъстоятелност на английската компания, която добива и търгува с скъпи детайли Rio Tinto Group. Конкуренти от Русия и Канада се надяват, че ще могат да се възползват от наранена промишленост.

Бизнесмени, банките и съперници в бранша за рандеман на диаманти предвиждат, че затварянето ще докара до съществено нарастване на цените, които се намаляват от 2011 година, съгласно компанията за обезпечаване на данни PolishedPrices.com.

Производството в Argyle, която се намира на 2600 километра от столицата на щата Западна Австралия Пърт, по проект би трябвало да завърши до края на идната година. Преди това би трябвало да се изчерпи добивът на стопански жизненоспособните камъни, споделя Арнауд Сойрат, началник на отдела за рандеман на мед и диаманти.

" Очаква се огромно количество диаманти да се разпределят за пазара от този рандеман. През 2020 година ще преустановим добива и ще стартираме рехабилитация на мястото ", изяснява той.

Argyle е най-известна като източник на цели 90% от розовите диаманти в света, които поддържат едни от най-високите цени в бранша. Такъв 59,6-каратов камък " Pink Star ", придобит от съперника на Rio - De Beers, е продаден на търг за 71 милиона $ през 2017 година. Това е рекордна сума за драгоценен камък. Въпреки че притеглят най-вече интерес, розовите диаманти съставляват 0,01% от общия рандеман на Argyle.

Мината е също и най-големият производител на диаманти като най-сериозно количество, с което способства за световното свръх предложение. Повече от ¾ от продукцията на мината са нискостойностни кафяви диаманти. По-голямата част от добитите диаманти се продават приблизително от 15 до 25 $ за карат, което е много по-малко по отношение на 171 $ за карат на съперника De Beers през предходната година.

Малките и евтини диаманти не са желани от никой производител, защото в последващия развой на рязане и гланциране търговците печелят доста малко. През декември някои от клиентите на Rio са отказали да купуват евтини диаманти.

Сега с възходящия интерес към скъпите диаманти и затварянето на Argyle, се чака цените на камъните да се усилят. С прекратяването на интервенциите в мината 14 милиона каратови диаманти от общо 21 милиона създавани в света, ще изоставен пазара до 2023 година. Този спад ще се компенсира отчасти от добива от нови мини. Недостигът сред търсенето и предлагането може да стигне сред 11 милиона и 35 милиона карата в края на 2023 година.

Очаква се обстановката при розовите диаманти да е още по-сериозна. Според компанията има единствено 150 цветни диаманти с задоволително качество, които могат да се продават на годишния търг. Цената на цветните камъни се е утроила през последните 10 години, а в този момент купувачите наподобяват загрижени от евентуалния резултат, който затварянето на мината ще окаже върху цените.

Досега купувачите не са търсили интензивно съгласно анализатори поради финансови аргументи и застой в крайните пазари. Отслабването на индийската рупия направи скъпоценните камъни по-скъпи за индийските производители, които режат или полират 90% от международния рандеман.

Затварянето на мината Argyle ще докара до спад в продукцията на Rio с 75%. Диамантите съставляват 2% от приходите, до момента в който желязната руда, която е главният рандеман на Rio - 60%.

През 2026 година Rio e затворила плана си Bunder в Индия, а през 2015 година мината Murowa в Зимбабве. Другият единствен източник на диаманти за компанията Diavik в Канада, за който също проектът е бъде затворен през 2025 година, макар че изследователската работа там нараства.

Диамантите не са доста огромен бизнес за Rio, само че са най-печелившия. Не е ясно какво ще предприеме компанията след затварянето и на двете си мини за диаманти. Според анализатори тя може да прибегне към придобивания или нови артикули.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР