money.bgИзлязоха данните за инфлацията. И тя изненада неприятно, след като

...
money.bgИзлязоха данните за инфлацията. И тя изненада неприятно, след като
Коментари Харесай

Πpи тeĸyщaтa инфлaция cпecтявaниятa ви щe ce oбeзцeнят нaпoлoвинa зa 20 гoдинa

money.bg

Излязоха данните за инфлацията. И тя изненада неприятно, откакто възлезе на 3.5% на годишна база. Защо това е огромна вест? Защото малко хора се замислят за пагубното въздействие на инфлацията в среда на рекордно ниски лихви по депозитите.

Най-добрите предложения за годишен депозит са с лихви от към 0.8%. Какво значи това на процедура? Че вашите спестявания губят от цената си с времето.

Да кажем, че имате 10 000 лв. в годишен депозит. След една година, при рента от 0.8% по депозита, вие ще получите 10 080 лв.. При опазване на инфлацията при равнище от актуалните 3.5% обаче, вашите 10 080 лв., ще купуват артикули на стойност едвам 9 739 лв. настоящи пари!

Още повече ще се утежнява обстановката, в случай че инфлацията резервира настоящите си равнища, както и лихвите по депозитите. Това значи, че вашите спестявания ще понижават покупателната си мощ година след година.

Ако този предполагаем вид се резервира за интервал от 20 години, вашите спестявания ще са изгубили близо половината от цената си.

За благополучие възможностите обстановката (в частта с лихвите по депозитите) да се резервира при актуалното си положение е релативно ниска.

Лихвите в еврозоната и надлежно в България най-вероятно ще се покачват оттук насетне и това сигурно ще води и до последователно покачване на лихвите по депозитите. Докато последните обаче са по-ниски от инфлацията, вашите спестявания ще губят покупателна мощ.

А това може да е изключително притеснително за хората, на които им следва пенсиониране след 10 или петнадесет години.

Ето за какво още веднъж се връщам на тематиката за вложението на финансовите пазари. Разбира се, не преставам да застъпвам концепцията за рационално такова, изключително в актуалната среда на показатели, които са близо до рекордните си стойности (специално международните), както и геополитическа неустановеност, в среда на комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай.

Има и още един доста отрицателен евентуален резултат за спестителите. И той още веднъж е обвързван с инфлацията, само че като се добави рекордната задлъжнялост в международен мащаб. Последната финансова рецесия започва като дългова. Моето чувство е, че и идната още веднъж ще е такава.

Нивата на международен дълг са при обезпокоително високи стойности, даже непостижими за доста от развитите страни по света.

Световният дълг нараства с най-вече от две години, през първото тримесечие на годината, повишавайки се с 8 трилиона $, сочат данни на Institute of International Finance (IIF), изнесени през вчерашния ден.

Сега дългът в международен мащаб е повишен до 247 трилиона $, което 318% от Брутният вътрешен продукт на международната стопанска система. В допълнение дългът се е повишил с 30 трилиона $ единствено от четвъртото тримесечие на 2016-та година.

А знаете ли какъв е единствения сигурен метод за справяне с отвратително високи задължения? Отговорът е с инфлация - или амортизация на дълга, само че за жалост и на спестяванията на популацията. Този сюжет българите към този момент сме го виждали по време на хиперинфлацията от преди 20 години. И надали някой желае да го преживее още веднъж.

Как се отразяват дълговите рецесии на популацията?

Относно това по какъв начин се отразяват дълговите рецесии на популацията можем да погледнем към нашата съседка и отражението върху финансовата рецесия от 2008-ма година върху страната. Дълговата рецесия за интервала 2010-2014-та година, инициира загуба на към 40% от благосъстоянието на гръцките семейства, съгласно данни на ЕЦБ.

По-конкретно статистиката на европейската централна банка сочи, че междинното благосъстояние на гръцкото домакинство е намаляло от 108 700 евро през 2009-та година до едвам 65 100 евро през 2014-та. За същия интервал междинният приход е намалял от 23 500 евро на 17 600 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР