money.bgGoogle толкова много иска да знаете къде се намирате във

...
money.bgGoogle толкова много иска да знаете къде се намирате във
Коментари Харесай

Gооglе cлeди вcяĸa вaшa cтъпĸa, бeз знaчeниe дaли ви xapecвa или нe

money.bg

Гугъл толкоз доста желае да знаете къде се намирате във всеки един миг, че записва местоположението даже и да сте забранили това категорично. Разследване на Associated Press, доказано от откриватели в Princeton, демонстрира, че редица услуги на Гугъл записват данни за местоположението ви, даже и да сте употребявали настройките, които сякаш им не разрешават да го вършат.

В множеството случаи Гугъл пита авансово за позволение да употребява информацията за вашето местонахождение. Приложения като Гугъл Maps напомнят, че я употребяват, когато ги ползвате. Ако се съгласите тази информация да бъде запазвана, Гугъл Maps ще ви покаже история.

Разбира се, запазването на такава информация носи опасности за поверителността, а и постоянно е била употребена от полицията, с цел да дефинира местоположението на преследвани лица. Затова Гугъл ви дава опция да натиснете " пауза ".

Технологичният колос твърди, че това дава гаранция, че няма да записва къде сте били. Но това не е правилно. Дори и при натисната " пауза ", някои приложения автоматизирано резервират информация къде и по кое време сте били - без да ви питат.

Например, даже и единствено за секунда да отворите Гугъл Maps, компанията записва къде сте. Автоматичното възобновяване на прогнозата за времето, вградено в Android, също записва такива данни. А някои търсения, даже и да нямат нищо общо с обещано местонахождение, записват точните ви координати - до по-малко от квадратен метър - и ги резервират.

Подобен голям проблем с поверителността на персоналния живот на потребителите засягат над два милиарда устройства, както и стотици милиони iPhone, в случай че притежателите им са решили да разчитат на Гугъл за карти или търсене.

" Запазването на данни за местоположението макар отхвърли на потребителя е неверно ", споделя Джонатан Майкер, академик в Princeton и някогашен почитан чиновник във Federal Communications Commission (FCC).

Гугъл твърди, че е съвърешно ясна. " Има доста разнообразни случаи, в които Гугъл може да употребява местоположението, с цел да усъвършенства прекарването. Даваме ясни описания на тези принадлежности и надзор върху тях: включване и изключване и заличаване на историята ", съобщи представител на компанията.

Гугъл твърди, че може да спрете записването на местоположението, като изберете конфигурация, която на пръв взор няма нищо общо: " Web and App Activity ", която по дифолт е включена, и резервира разнообразни данни за вас.

Така, в случай че оставите " Web & App Activity " включена, а изключите " Location History ", данните за местоположението просто няма да бъдат запазвани на адреса https://myactivity.google.com/myactivity, само че това не значи, че Гугъл няма да ги събира и резервира.

След свадите във Фейсбук, на софтуерните компании към този момент се гледа по-зорко що се отнася до данните, които събират за потребителите си. Миналата година пък Quartz откри, че Гугъл след всички консуматори на Android, събирайки местоположенията им от околните кули на мобилните оператори. Гугъл съобщи, че е прекратила практиката.

Критиците показват, че следенето идва от желанието на компанията да увеличи приходите си от реклама. " Те основават бази данни, които предават на рекламодателите ", споделя Питър Ленз, анализатор в Dstillery, конкурентна компания. " Повече данни значи по-голяма облага ". Както нееднократно е посочвано, услугите на Гугъл са безвъзмездни за потребителите, а компанията изкарва пари от реклама, като по този начин прави самите консуматори продукта, който продава на рекламодателите.

От 2014 година Гугъл разрешава на рекламодателите да наблюдават дали интернет рекламите им носят повече клиенти в магазините - посредством данните за местоположението на потребителите на услугите на компанията.

Изключвайките " Web & App Activity " от интернет адреса нагоре, ще спре Гугъл да резервира данни за местоположението ви, както и информация за вашите търсения и други интензивности.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР