Money.bgЕнергията е необходима за развитието на икономиката и съществуването човечеството

...
Money.bgЕнергията е необходима за развитието на икономиката и съществуването човечеството
Коментари Харесай

5 алтернативни източници на енергия, за които хората малко знаят

Money.bg

Енергията е нужна за развиването на стопанската система и съществуването човечеството като цяло. Затова източниците на сила са се трансформирали в най-важните и търсени запаси на международните пазари.

Има обаче източници на сила, за които никой не е чувал, само че които все пак могат да бъдат употребявани за нейното генериране.

По-долу ще приказваме за 5 източника на сила, за които малко хора знаят.

Важно е да се разбере, че някои от тях въобще не са практични и потреблението им на този стадий не е стопански осъществимо, само че има и такива, които в близко бъдеще могат да имат принос в интерес на обществото.

 

Енергията на индивида

Тук не става въпрос за човек, който генерира сила като върти педали. Много книги и филми за научна фантастика приказват за евентуалната сила, която човешкото тяло може да генерира.

Има два метода да получите сила от човешкото тяло. Един способ включва придвижване, което изисква потреблението на кинетични устройства.

Вторият способ включва потребление на топлината, която човешките тела генерират.

Кинетичните устройства нормално са пасивни и генерират електричество, защото човек прави естествени придвижвания - върви, яде, диша.

Кинетичните генератори към този момент се употребяват в разнообразни устройства, в това число часовници, слухови апарати, пейсмейкъри, както и в редица прототипи на смарт телефони.

Експертите предвиждат, че кинетичните генератори ще станат толкоз мощни, че ще бъдат употребявани за зареждане на мобилни телефони или даже преносими компютри.

Вторият способ включва събиране на топлота от човешкото тяло благодарение на биотермални устройства. Такива устройства към този момент съществуват в лимитирани количества и се употребяват за зареждане на пейсмейкъри с сила. Важно преимущество на такива устройства е, че тяхната работа не се нуждае от придвижване.

 

Енергия на звука

Ако в миналото сте били на рок концерт, тогава несъмнено, сте наясно със силата на мощния, пронизителен тон.

Учените откриха опцията да улавят силата на звука и да я пренасочват към генериращи устройства.

Тъй както високоговорителите могат да преобразуват електричество в тон, пиезоелектрическите датчици могат да създадат тъкмо противоположното.

Вече има прототипи на мобилни телефони, които могат да се заредят с сила, в случай че човек просто приказва (или крещи) в микрофона.

В света има доста концепции, които употребяват силата на звука за произвеждане на електрическа енергия, само че множеството от тези концепции към момента не са необятно употребявани.

Съществува обаче концепция, която съгласно учените има всички шансове за необятно приложение. Това устройство употребява " тъпан ", който движи въздух във и отвън камерата, до момента в който вибрира. Движението на въздуха минава през турбина, която генерира електричество.

Вероятно един ден в света ще има " звукови ферми ", които ще употребяват нашия гръмък свят за произвеждане на електрическа енергия и ще бъдат толкоз необятно публикувани, колкото и вятърните централи.

 

Енергия на дъжда

Това е друга идея, употребяваща пиезоелектрични датчици за превръщане на силата на дъждовните капки в електричество.

Можете ли да си визиите, по какъв начин инсталирането на такива устройства на покривите на къщите може да докара до обстоятелството, че хората няма да се нуждаят от ток от електрическата мрежа по време на дъжд.

Освен това, в случай че свържете такива устройства със слънчеви панели, това доста ще понижи потреблението на електрическа енергия от мрежата при всяко време.

Последните изследвания в тази област демонстрират, че силата от дъждовете може да зарежда дребните устройства, които използваме в всекидневието.

Ако успеваемостта на такива устройства се усили, силата на дъжда ще се употребява по-широко.

 

Енергия на урината

Да, има устройства, които употребяват такава сила! Според Кралското химическо сдружение учени от лабораторията по роботика в Бристол са основали микробиологична горивна клетка (MFC), която може да генерира електричество от урината. По време на опитите единствено 25 ml урина генерира 0,25mA електричество в течение на три дни.

Разбира се, сходен способ надали е подобаващ за зареждане на компютър. Въпреки това си коства да се има поради, че това е един от най-достъпните способи, като се има поради обстоятелството, че всеки може да употребява урината си за произвеждане на електрическа енергия.

 

Енергия на уличната настилка

Ако се комбинират геотермалната сила и топлинната сила на градската пътна настилка, се получава нов източник на сила. В типичната градска среда температурите постоянно се покачват доста високо, заради обстоятелството, че улиците и тротоарите са покрити с асфалт, бетон и плочи.

Тези материали са способни да задържат огромни количества топлота. Това е изключително видимо, в случай че градовете са ситуирани в южните ширини, където денем температурите се покачват доста, тъй че можете да сварите яйце на улицата навръх пътя.

Освен това има случаи, когато хората са се опитвали да преминат през такива пътища без обувки и са били приети в болница с изгаряния.

Концепцията за произвеждане на електрическа енергия в този случай е доста елементарна. Непосредствено под настилката се слага тръбна система с течност. Течността се нагрява и се изпомпва в топлообменник, ситуиран до електроцентралата.

Тази топлота може да се употребява за генериране на пара, която върти турбините. Или топлината може да се употребява непосредствено вместо към този момент обичайна вятърна и слънчева сила.

Друг метод е циркулацията, породена от нагряването на водата, да завърта непосредствено електро генериращите устройства.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР