money.bg2019 година започна тежко за световната автомобилна индустрия, след като

...
money.bg2019 година започна тежко за световната автомобилна индустрия, след като
Коментари Харесай

Автомобилната индустрия е в застой в световен мащаб, но не и в Румъния

money.bg

2019 година стартира тежко за международната автомобилна промишленост, откакто за миналата беше регистриран първи спад на производството и на продажбите на коли от девет години насам. За бранш идващите месеци ще останат сложни и белязани от висок риск, показват в собствен разбор специалистите от Euler Hermes, представен от Business Review.

В Съединени американски щати продажбите на нови коли се свиха с 2% до 16,8 милиона броя на фона на напредък, регистриран от пазара на возила втора употреба.

През предходната година Китай, която е най-големият авто пазар, записва над 29% спад. Това беше първото стесняване на продажбите там от близо три десетилетия. Последните няколко месеца носят вяра за отчасти възобновяване на търсенето в страната след по-стабилното потребителско доверие.

В Европа изключително мощен резултат върху промишлеността оказват по-строгите стандарти за нездравословните излъчвания. Експертите от Euler Hermes предвиждат по-бърз спад в продажбите на дизелови коли и повишен брой на новите модели, отговарящи на новите условия.

Като цяло съгласно оценката на експертите секторът остава уязвим на външни фактори, като Брекзит, американската комерсиална политика, както и на евентуалното налагане на мита върху вноса на европейски коли в Съединени американски щати.

Въпреки затруднената обстановка за промишлеността в световен мащаб, секторът в Румъния се оправя повече от добре, показват от Business Review.

Северната ни съседка регистрира пет следващи години растеж на продажбите на коли. За предходната година те записаха 20% растеж, а единствено за първите три месеца на 2019 година нарастването е с 6%. Износът остава главният мотор на растежа, като броят на импортираните возила доста надвишава този на изнесените.

Прогнозите са, че към края на тази година Румъния може да доближи исторически връх в автомобилното произвеждане, като за първите пет месеца марките Dacia и Ford са произвели към 220 000 коли, като се чака търсенето да остане високо и през останалите седем месеца. През предходната година Румъния създаде над 500 000 броя, което беше връх за страната.

За северната ни съседка автомобилната промишленост остава една от най-важните стопански сили в Румъния, която обезпечава 14% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната и 26% от износа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: