Монетите и банкнотите отдавна не са предпочитано платежно средство в

...
Монетите и банкнотите отдавна не са предпочитано платежно средство в
Коментари Харесай

Швеция с още един опит насред пандемията от COVID-19

Монетите и банкнотите от дълго време не са желано платежно средство в Швеция, а рецесията с новия ковид единствено усили наклонността за безкасови заплащания. Според немския седмичник "Фокус ", родителите в Швеция даже не дават джобни пари на децата си в брой, а ги внасят в спестовните им книжки, съобщи БГНЕС .

„ Само 16% от децата получават джобни пари в брой, до момента в който 84% имат цифрова спестовна сметка “, оповестява „ Фокус “. Проучване демонстрира, че 75% от шведите на възраст сред 18 и 34 години не заплащат в брой.

Всички монети и банкноти в обращение в Швеция са единствено 1% от брутния вътрешен артикул, до момента в който в Съединени американски щати, където също се правят най-вече заплащания с карти, този % е 8, а в еврозоната - 10.

Кризата с COVID-19 единствено усили нежеланието на шведите да заплащат в брой, като множеството заплащат безконтактно, посредством NFC чип на картите или посредством мобилен телефон. В Германия безкасовите заплащания са се нараснали от 40 на 44 %, до момента в който в Швеция процентът е 85.

Безкасовото заплащане освен, че е по-бързо, само че и предотвратява прането на пари и укриването на налози. Националната банка на Швеция (Riksbank) обаче предизвестява за опасности.

Нейният началник Щефан Ингвес пресмята, че младежите, не употребяващи пари в брой, няма да знаят по какъв начин наподобяват парите, а има и други опасности, като хакерски атаки. Той помоли държавното управление да одобри закон, който да задължи банките постоянно да имат избрана сума в брой в своите трезори. Други специалисти също са скептични към безкасовото общество, като показват, че страната е уязвима, в случай че разчита само на цифрова система за заплащане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР