Монети по 2 британски паунда с отлично качество били сечени

...
Монети по 2 британски паунда с отлично качество били сечени
Коментари Харесай

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец

Монети по 2 английски паунда с чудесно качество били сечени в завод в пловдивското село Първенец. В своя филиал на Кралския монетен двор нашите фалшификатори произвеждали по 1500 монети дневно. Това оповестиха от спецпрокуратурата и ГДБОП. При акцията криминалистите разкрили за първи път у нас цялостен завод, оборудван за сечене на монети.

Бандата била от четирима души и сътрудниците влезнали в дирите й от есента на предходната година. Екипът бил събран от Тодор Неделчев (51 г.), по прякор Седмака, прочут в Пловдивско производител на алкохол. Машините и пресите били общоприети за обработка на метали, с малко съоръжения били пригодени да секат монети. Майсторът бил турски жител, само че при офанзивата на ГДБОП се оказало, че сега не е в България и е разгласен за търсене.

В автомобила и първокласния дом на Седмака в с. Първенец били открити чували с 34 000 монети с лика на кралица Елизабет II и стойност 68 000 паунда (над 150 000 лева.). Изработката била поръчана от софиянец, който също е арестуван, а ангажимента била да заплати 40 % от номиналната стойност – към 60 000 лева Една то пресите в цеха била заредена с матрица за сечене на монети от 2 евро.

По мнение на специалисти от Англия и от Българска народна банка фалшификатите се приближават оптимално по тегло и състав на сплавите, а разликите с оригинала са в границите на 4-5 %. С тази парички на Острова е била допустимо да се пазари от автомати за цигари и кафе, както и в магазини за безкасово заплащане.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, наблюдаващият прокурор Николай Димитров и зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелков обясниха, че към този момент няма удостоверение дали монетите от Първенец са минавали Ламанша. Това ще се откри след правосъдна поръчка до Англия, при която специалисти от Кралския монетен двор ще съпоставят българските монети с имитации, хванати на Острова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР